Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern català distribuirà mascaretes a la ciutadania

El Govern català distribuirà mascaretes a la ciutadania

Es podran recollir a les farmàcies amb la targeta sanitària. Les primeres 100.000, dels 14 milions que se n'ha adquirit, estaran disponibles dimarts i es prioritzarà l'entrega als qui hagin de tornar a la feina. L'Ajuntament de la Seu i la Generalitat lamenten l'anunci d'aixecament parcial del confinament per part del govern espanyol

09/04/2020 18:05

El Govern català ha comprat 14 milions de mascaretes que els ciutadans podran anar a recollir a les farmàcies a partir d'aquest dimarts vinent, dia 14, quan arribaran les 100.000 primeres.

Així ho ha explicat la consellera de la presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, que tanmateix ha lamentat novament la decisió definitiva de l'executiu espanyol d'aixecar el confinament total, perquè això, recorda, "provocarà que prop d'un milió de treballadors catalans hagin de desplaçar-se dimarts per anar a la feina". Budó ha recordat que "el virus té dos aliats, les presses i la imprudència", i ha demanat que dimarts "prioritzin la recollida de les mascaretes les persones que hagin de tornar a la feina i que no en tinguin", i que la resta de la població s'esperi als dies següents, per tal que "les primeres 100.000 mascaretes siguin pels que, tant sí com no, han d'anar a partir de dimarts a treballar".

A aquest repartiment de mascaretes també s'hi ha referit aquest dijous, al programa de RàdioSeu 'Fil Directe', l'alcalde de la Seu i president de la Fundació Sant Hospital, Jordi Fàbrega. Tot responent als molts dubtes plantejats els darrers dies sobre la necessitat de fer servir aquest element de protecció, Fàbrega ha matisat que "hi ha mascaretes de diferents tipus i algunes protegeixen més que d'altres", però ha subratllat que "totes fan un cert grau de protecció" i que les elaborades de manera casolana, com les que ha fet un equip de voluntaris i voluntàries a la Seu, són perfectament útils en la situació actual.

Les mascaretes casolanes també tenen una "alta efectivitat"

El batlle urgellenc ha recordat que, en la situació actual d'escassetat de material, les mascaretes amb filtre -que garanteixen una major protecció a qui la porta per evitar ser contagiat- estan destinades de manera preferent al personal sanitari. Per això, davant la dificultat per aconseguir-ne d'aquest tipus, ha remarcat que "les mascaretes casolanes també tenen un grau de protecció molt important". Per això, aconsella que les faci servir "tothom qui surti al carrer" perquè "d'aquesta manera tot el que ens surt de la boca o el nas es quedarà amb nosaltres i no es transmetrà a d'altres persones". Fàbrega ho resumeix tot dient que és una manera de "no donar cames al virus, perquè així no anirà d'una persona a una altra, i minimitzem molt el risc".

En xifres concretes, Jordi Fàbrega ha quantificat que una mascareta quirúrgica té una efectivitat de fins al 95%, però que les casolanes arriben a entre el 75% i el 85%, que també és "molt alta". També pot ser útil un protector de coll (conegut popularment com a buff), tot i que amb aquest element l'eficàcia és d'entre el 55% i el 65%. Fàbrega conclou que "més val portar això que res". També es recomana l'ús de guants. Alhora, es recorda que dur mascareta i guants no eximeix de la necessitat de mantenir la distància entre persones -preferentment de 2 metres- i de rentar aquests elements cada vegada que es torna a casa. En aquest sentit, des del Sant Hospital destaquen que, respecte de les quirúrguiques, les mascaretes casolanes tenen l'avantatge que es poden rentar tants cops com calgui. I, en tot cas, l'alcalde de la Seu hi afegeix que la millor manera d'evitar contagis segueix sent quedar-se a casa.

"Preocupació important" pel retorn als llocs de treball

D'altra banda, el batlle urgellenc ha lamentat la previsió que aquesta setmana vinent molts treballadors hagin de tornar al seu lloc de treball. Jordi Fàbrega ha explicat que als hospitals aquesta situació els "preocupa de manera molt important" perquè "aquestes xifres controlades dels darrers dies són fruit del confinament, i si ara es deixa que molts treballadors tornin (es calcula que a Catalunya aquest dimarts sortiran a treballar 1.500.000 treballadors), hi ha un risc bastant elevat que hi hagi una segona onada de contagis", especialment a les principals zones urbanes. Fàbrega creu que "és una decisió equivocada" i que "caldria esperar uns dies més i escoltar els experts, que diuen que ara no és el moment". Per això, fa una crida als treballadors de la Seu i la comarca perquè, si aquest dimarts vinent han d'anar a treballar, extremin les mesures de protecció. 

Sobre aquesta qüestió, en la roda de premsa diària del Govern, Meritxell Budó ha reiterat que "un desconfinament mal planificat pot portar un rebrot de contagis" i alerta que, si això acabés passant, obligaria a fer "un segon confinament molt més llarg i greu". La portaveu del Govern ha recordat que els epidemiòlegs demanen mantenir el confinament total i ha assenyalat que l'OMS també ha exigit "no relaxar-se". Budó hi ha afegit que de moment des de la Generalitat "desconeixen" quin pla té el govern espanyol pel desconfinament "més enllà de dir que a partir de la setmana que ve haurem de tornar a treballar, i això no pot ser".

Per tot plegat, el Govern ha demanat a les empreses catalanes que "en la mesura del possible, permetin teletreballar a tots els empleats que ho puguin fer, i que també siguin flexibles amb els horaris d'entrada per evitar aglomeracions en les hores punta al transport públic".

  • Jordi Fàbrega parla sobre l'ús de les mascaretes, al programa 'Fil directe' de RàdioSeu
    Jordi Fàbrega parla sobre l'ús de les mascaretes, al programa 'Fil directe' de RàdioSeu
  • Roda de premsa de la consellera Meritxell Budó (@govern)
    Roda de premsa de la consellera Meritxell Budó (@govern)

Mostrar formulari de contacte