El Govern català crea una comissió per controlar i prevenir els danys de la fauna cinegètica
L’excés de determinades espècies provoca perjudicis a l’agricultura, accidents i problemes de salut
El Govern català ha acordat crear una Comissió Interdepartamental de Prevenció de Riscs i Danys produïts per les espècies cinegètiques. La nova comissió estarà integrada per representants dels departaments d’Agricultura, de Territori i Sostenibilitat, d’Interior i de Salut, i coordinarà l’acció entre les diferents àrees, atès que la problemàtica es considera transversal i que afecta una gran part del país.
L'excés de determinades espècies provoca actualment danys a l’agricultura, a més d'accidents i problemes de salut. Per exemple, la densitat de senglars s’ha multiplicat per 7 en el conjunt del país en els darrers 15-20 anys, mentre que la de conills és sis vegades superior, com a conseqüència dels canvis determinats usos territorials i l'establiment de zones d’especial protecció, que han deixat la caça en un segon pla, considerant-la una activitat de lleure.
Durant el període 2003-2015 s’ha autoritzat 24.874 operacions de captures excepcionals per danys a l’agricultura. El 48 per cent van ser per fer controls de senglar com a espècie responsable dels danys. Només l’any passat es van emetre 4.500 autoritzacions. En 12 anys s’han multiplicat per 9 els permisos atorgats.
Accidents de trànsit
Els ungulats, però també les guineus i, en menor mesura, llebres i conills, són també animals relacionats amb accidents de trànsit. Com més densitat i proliferació d’aquests animals, més accidents. Entre els anys 2008 i 2014, es van registrar 6.200 sinistres. L’any 2014 es van produir uns 1.900 accidents d'aquest tipus, 1.200 dels quals amb ungulats cinegètics. Es calcula que hi ha entre 700 i 1.000 accidents anuals amb senglars.
Un nou Pla d’actuacions amb una visió integral i més efectiva
El Pla de prevenció dels danys i riscos originats per la fauna cinegètica té com a objectiu general establir un nou marc legal, administratiu i operatiu, per tal de fer front als nous reptes que generen els elevats nivells poblacionals que han assolit diverses espècies cinegètiques. Es tracta de prevenir i controlar de forma eficient i sostenible els riscos i danys que produeixen.
L’estratègia passa per la necessitat d’equilibrar l’ecosistema i buscar unes poblacions estables que no generin conflictes i minimitzar-ne els existents. En aquest sentit, es vol fer front a l'impacte que tenen els danys de la fauna salvatge en la sanitat animal i la salut de les persones, l'agricultura i la ramaderia, els accidents i la seguretat a les vies de comunicació, a més de la biodiversitat i espais naturals. El repte és "buscar un nivell sostenible d’aquestes poblacions de fauna cinegètica perquè estiguin en equilibri i en lloc de ser un problema, siguin una oportunitat en els territoris rurals".