Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern d'Andorra desmenteix que l'origen de la gastroenteritis fos a Arinsal

El Govern d'Andorra desmenteix que l'origen de la gastroenteritis fos a Arinsal

El Ministeri de Salut contradiu la versió de la Generalitat i atribueix el brot al procés de manipulació de les garrafes. Tanmateix, els grups d'SPD i PS demanen explicacions a l'executiu andorrà
Font d'Arinsal
27/04/2016 11:55

El Ministeri de Salut del Govern d'Andorra considera que el brot de gastroenteritis que ha afectat més de 4.000 persones a Catalunya s'hauria originat durant el procés de manipulació de les garrafes. L'executiu andorrà contradiu així l'informe exposat per la Generalitat. El Govern català n'exculpa l'empresa Eden Springs i atribueix l'incident a la presència de restes fecals humanes en l'origen de l'aigua, a la font d'Arinsal.

El ministeri ha emès un comunicat per defensar la seva postura, en el qual encara considera com a "presumpta" la contaminació de l’aigua envasada a la planta i vol esperar "fins a tenir tots els elements suficients i la informació derivada del resultat de les analítiques oficials" de les mostres d’aigua que es van enviar al laboratori de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Pel que fa al resultat que va donar Jordi Guix, secretari de Salut Pública de la Generalitat, des d'Andorra sostenen que "la concentració de virus trobada en aquestes mostres és d’un màxim de 20 partícules virals per cinc litres, i per tant, no es pot parlar de contaminació per filtració d’aigües residuals".

El Govern andorrà manté la hipòtesi que el virus s’ha vehiculat a través de la manipulació dels recipients reutilitzats en la línia de producció afectada. Salut considera que les analítiques microbiològiques efectuades de manera continuada a la planta haurien mostrat els nivells de càrrega microbiana d’aquest tipus.

Amb relació a aquesta polèmica, el grup de Socialdemocràcia i Progrés (SPD) no descarta demanar responsabilitats polítiques "a les persones que s’ocupen del departament de salut" en cas que les explicacions que ha de donar el Govern andorrà al voltant de l’afer no els acabin convencent. SPD creu que el cas ha afectat la reputació del Principat pel que fa a la qualitat de l'aigua i que el Govern hauria d'haver donat explicacions abans. De la seva part, el Partit Socialdemòcrata (PS) vol que el Govern doni explicacions sobre la intoxicació en la sessió de control d'aquest dijous al Consell General. El PS creu que "no hi ha hagut cap tipus de transgressió o anomalia" a la planta que l’empresa distribuïdora de les garrafes té a l’Hospitalet de Llobregat i recorden que les autoritats catalanes han qualificat "d’excepcional" la presència d’un norovirus, agent causant de la intoxicació, en aigua envasada.

Mostrar formulari de contacte