Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El govern d'Andorra enllesteix l'operativa per al cribratge poblacional que ja suma més de 44.000 inscrits

El govern d'Andorra enllesteix l'operativa per al cribratge poblacional que ja suma més de 44.000 inscrits

El Principat no detecta cap nou cas de coronavirus en les darreres 24 hores. És la segona jornada no consecutiva que s’assoleix aquesta situació des que es va iniciar la pandèmia

Hospital Nostra Senyora de Meritxell
Hospital Nostra Senyora de Meritxell
23/04/2020 20:55

El govern d'Andorra ja té enllestida l'operativa que posarà en marxa per al cribratge poblacional un cop els tests ràpids arribin de la Xina, d'aquí a pocs dies. Les proves, a les quals hi ha més de 44.000 inscrits, es faran en onze zones de control, on es repartiran 366 efectius sanitaris i de suport per extreure les mostres. Mentre, la segona fase dels tests d'anticossos es durà a terme en un marge mínim de dues setmanes després de realitzar-se el primer control.

El ministre de Salut d'Andorra, Joan Martínez Benazet, s’ha referit aquest dijous a l’estudi d’anticossos que es realitzarà a totes les persones que viuen i/o treballen actualment a Andorra, amb l’objectiu de conèixer el grau d’immunització de la població. La prova ha de permetre reforçar el control de la situació epidemiològica, la gestió de l’epidèmia i afavorir una estratègia de confinament total a una de confinament selectiu de les persones infectades pel coronavirus i els seus contactes. D’aquesta manera, es vol potenciar la protecció dels ciutadans més vulnerables i alhora minimitzar la probabilitat de contagis en el entorn laboral i escolar.

Martínez Benazet ha recordat que la ciutadania ja pot sol·licitar cita prèvia per tal d’agilitzar el procés. La sol·licitud s’ha de fer a través de la plataforma digital https://coronavirus.govern.ad/ o contactant amb el Comú de la parròquia de residència. Les administracions comunals facilitaran les inscripcions a tothom que tingui dificultats per fer-ho telemàticament i seran els que acordaran la data i hora per realitzar les proves amb els interessats.

En qualsevol cas, el titular de Salut ha posat en relleu que, un cop sol·licitada la cita, s’anirà acordant progressivament amb la ciutadania, en funció de la data d’inici de les proves, la data i hora de la realització del test.

Prova gratuïta

Les proves es realitzaran de manera gratuïta a tota la població a partir dels dos anys d’edat. Es recomana demanar les cites per unitats de convivència. Així les persones convivents es faran la prova el mateix dia en els diferents punts on es realitzaran les anàlisis. La prova es realitzarà també als treballadors fronterers i temporers, que se’ls contactarà des de l’Administració general un a un per acordar la cita.

Per la seva banda, el director d’Actua Innovació, Marc Pons, un dels actors del projecte, ha destacat que la seguretat de les dades tractades està garantida pel que fa al seu ús. També ha apuntat que les conclusions de l’estudi seran de gran interès per a la comunitat mèdica internacional.

El titular de Salut ha detallat que l’equip que està treballant en el disseny d’aquest projecte el composa un comitè transversal i interdisciplinari de coordinació. Per part d’Actua Innovació hi participen Marc Pons, Vanessa Royo, David Vilanova i Joel López. També formen part de l’equip la secretària d’Estat del Ministeri de Salut, Helena Mas, la cap d’Àrea del departament de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal; la metgessa en salut pública del ministeri Mireia Garcia; i la responsable de logística i operativa sanitària del Ministeri, Carme Curcó. També hi participen la secretària d’Estat del Ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Teresa Milà; el director general del SAAS, Josep Maria Piqué; la metgessa internista Cristina Royo; el director de Protecció Civil, Cristian Pons; i el director de la Creu Roja Andorrana, Jordi Fernández.

Cap nou cas de coronavirus

El ministre de Salut d'Andorra, Joan Martínez Benazet, ha informat aquest dijous que no s’ha detectat cap nou cas positiu per coronavirus SARS-CoV-2 a Andorra en les darreres 24 hores. És la segona jornada no consecutiva que s’assoleix aquesta situació des que es va iniciar la pandèmia. Així ho ha destacat el titular de la cartera durant la compareixença diària per actualitzar la situació sanitària al país arran de la COVID-19.

Més concretament, el ministre de Salut ha exposat que actualment hi ha 723 casos totals diagnosticats al país, dels quals 353 es mantenen actius per positiu al coronavirus. Entre aquests, 30 persones estan ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell (14 a planta i 16 a l’UCI) i la resta dels 323 dels diagnosticats estan aïllats. El titular de Salut també ha destacat que ja hi ha 333 persones que han superat la malaltia, després de donar doble negatiu a la prova de PCR.

Mostrar formulari de contacte