Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern d'Andorra planteja l’obligatorietat de l’ús de la mascareta

El Govern d'Andorra planteja l’obligatorietat de l’ús de la mascareta

Detectats tres nous casos de COVID-19 al Principat, que actualment es troben aïllats. L'executiu ha anunciat que s'amplia el nombre de proves diagnòstiques

El ministre de Salut d'Andorra, Joan Martínez Benazet (Foto: El Periòdic d'Andorra)
El ministre de Salut d'Andorra, Joan Martínez Benazet (Foto: El Periòdic d'Andorra)
14/07/2020 10:48

El Govern d'Andorra estudia establir l’obligatorietat de l’ús de la mascareta per evitar al màxim possibles rebrots de COVID-19 al Principat. Segons han informat aquest dilluns en compareixença el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, la decisió es prendrà properament. El cap de Govern ha afirmat que "tenint en compte l’arribada de turistes, s’han d’extremar les mesures preventives per minimitzar els contagis".

A banda, i per controlar amb celeritat els nous casos, s'ha anunciat que s’amplia el nombre de proves diagnòstiques (PCR/TMA). De les 800 setmanals que ja es fan actualment es passarà a 2.000. Així, es vol mantenir la vigilància dels grups sentinella i els cribratges aleatoris als sectors considerats vulnerables. Actualment totes les persones que van a l’Hospital per qualsevol motiu se’ls està fent la prova.

El Govern també demana a les persones que han pogut estar en zones o situacions de risc que es facin les proves, que seran gratuïtes. En aquest sentit, el ministre de Salut ha explicat que aquesta petició es pot fer a través del metge referent i que s’estudia la possibilitat d’habilitar punts de cribratge per facilitar-ne l’accés.

En la reunió extraordinària del Consell de Ministres també s’ha acordat incrementar les inspeccions als locals de restauració i bars per garantir que es compleixen les mesures de prevenció i els protocols específics. De la mateixa manera, es faran accions de vigilància a l’exterior d’aquests locals. Pel que fa als esdeveniments que agrupin a més de 50 persones, els organitzadors necessitaran comptar amb un protocol validat pel ministeri de Salut per poder dur-los a terme.

Les autoritats sanitàries confirmen tres nous casos de COVID-19

Per la seva part, el ministre de Salut ha actualitzat les dades sanitàries de coronavirus SARS-CoV-2 al Principat. Així, Martínez Benazet ha informat que s’han detectat tres casos nous de COVID-19. Els tres diagnosticats tenien símptomes i van acudir a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. A hores d’ara es troben bé de salut i resten aïllats als seus domicilis. El cap de Govern ha argumentat que la situació sanitària al país “no és alarmant” i, per això, les decisions que ha adoptat l’Executiu “obeeixen a motius de prevenció”.

El titular de Salut ha emfatitzat que l’estudi epidemiològic i la cadena de contactes ha permès detectar que els tres casos estan vinculats entre ells, ja que treballen conjuntament. En aquest mateix sentit, Martínez Benazet ha remarcat que l’enquesta també ha possibilitat l’aïllament dels seus contactes i se’ls està realitzant proves diagnòstiques per determinar si hi ha més afectats. En aquest moments ja se n’han fet més d’una quarantena de proves.

En aquest context, el ministre ha recordat a la ciutadania les mesures bàsiques per minimitzar la possibilitat de propagació del virus: mascareta ben posada, higiene de mans, distància social i evitar aglomeracions de persones. Aquestes mesures, ha dit, “s’han d’aplicar tant a dins del país com en els desplaçaments a d’altres territoris”. A més, Martínez Benazet ha reiterat que totes aquelles persones que tinguin símptomes han de trucar al seu metge de capçalera – o al telèfon 116 si l’afectació és greu – per evitar així desplaçaments innecessaris a urgències.

Mostrar formulari de contacte