Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern d'Andorra presenta la proposta de modificació de la Llei d'horaris comercials

El Govern d'Andorra presenta la proposta de modificació de la Llei d'horaris comercials

23/06/2011 10:50

El Consell de Ministres d'Andorra ha aprovat la proposta de modificació de la Llei 92/2010 d’horaris comercials i del dret al descans setmanal en diumenge per a les persones que treballen en el comerç. El principi general que regeix aquest text és el de flexibilitzar els horaris comercials per adaptar-los als períodes de màxima afluència i, al mateix temps, garantir l’impuls de les polítiques actives encaminades al foment de la conciliació de la vida familiar i laboral dels treballadors.

Aquest darrer punt, de fet, queda reflectit en la disposició addicional primera, de manera que el ministeri competent en matèria de treball pot comprovar  les mesures implementades, així com els resultats obtinguts en matèria de conciliació de la vida familiar i laboral.

La flexibilització dels horaris proposada pel Govern segueix els estàndards dels països veïns quant a horaris d’obertura i tancament, però al mateix  temps limita el nombre d’hores obertes per afavorir el petit comerç.  Concretament, permet la llibertat d’horaris en els casos en què hi hagi conveni col·lectiu d’empresa, ampliant així el marge que fins ara es donava per als casos de convenis col·lectius sectorials.

Sense conveni col·lectiu sectorial, i amb un màxim de 84 hores per setmana, els horaris podran oscil·lar entre les 7 i les 22 hores. Finalment, amb la  odificació presentada, el Govern podrà fixar fins a 10 dies amb horaris lliures per a determinades campanyes de promoció.

En relació als dies d’obligat tancament, s’adapten la festivitat del 14 de març i de l’1 de maig a dies no festius als països veïns, per satisfer les necessitats dels visitants en períodes de màxima afluència turística. En el cas del 14 de març, es mantindrà el tancament en cas que no sigui cap de setmana, festiu o període de previsible afluència turística. Tant el 14 de març com l’1 de maig seran festius recuperables, mentre que l’1 de gener, el 8 de setembre i el 25 de desembre seran dies d’obligat tancament.

D’altra banda, es planteja una extensió de l’horari per a comerços de barri i  botigues de conveniència de benzineres que no estaran subjectes al límit de 84 hores setmanals. A més, el Govern proposa mantenir l’impost sobre les  activitats dels comerços que vulguin obrir fins a 24 hores tot l’any, un fet que ja ha estat acceptat per les botigues de les benzineres. A la proposta   s'inclouen les floristeries i pastisseries com a una categoria més dins les definicions de la Llei.

Per tal de facilitar un control específic del compliment del límit setmanal del màxim de 84 hores en els horaris d’obertura comercial, els comerços hauran d’exposar al públic de forma visible el seu horari comercial, fins i tot amb el comerç tancat. A la proposta de modificació s’inclouen alguns  comerços de conveniència i les floristeries que actualment es regeixen per la part general de la Llei d’horaris comercials, per flexibilitzar el seu horari  d’acord amb les necessitats de la nova clientela.

Pel que fa al dret al descans setmanal en diumenge, es mantenen un total de deu dies d’any, sense perjudici d’un altre descans setmanal més favorable al treballador. El Govern ha decidit mantenir aquesta mesura atesa la flexibilitat que es possibilita al treballador.

Mostrar formulari de contacte