Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern d'Andorra presenta un pressupost de quasi 400 milions per al 2012

El Govern d'Andorra presenta un pressupost de quasi 400 milions per al 2012

La previsió d'ingressos és inferior, però s'aposta per l'ajut a persones amb dificultats i es confia en els nous impostos directes
31/10/2011 18:14

El ministre de Finances i Funció Pública d'Andorra, Jordi Cinca, ha presentat el projecte de llei de pressupost 2012. L’articulat ha de suposar, segons Cinca, un punt d’inflexió a fi de caminar cap a l’objectiu de l’equilibri pressupostari.

Concretament, es preveu uns ingressos de 334 milions (un 6,6% menys que el 2009 i un 11,7% més que la projecció del 2011) i unes despeses de 397 milions (un 11% per sobre de la projecció feta per al 2012). Així doncs, el dèficit previst per a l’exercici 2012 és de 63 milions. Les xifres estan condicionades per les "obligacions legals que en el transcurs dels darrers anys s’han anat aprovant". També són, segons Cinca, la transició cap a "uns canvis estructurals profunds que han de permetre definir un model econòmic obert", així com un sistema sanitari més sostenible i "un model fiscal més sòlid i equitatiu".

Més diners en salut i turisme
Entre les novetats, hi ha un increment important de les dotacions per a persones amb dificultats econòmiques i per a seguretat social. Així, el Ministeri de Salut i Benestar, amb 84,645 milions, incrementa d’un 154% el seu pressupost respecte l’any 2009.

Una altra de les partides que també augmenta és la destinada a turisme, amb 14 milions d’euros, mentre que l’últim pressupost aprovat, l’any 2009, va ser de 8,5 milions.

Per a l’exercici 2012 es preveuen un total de despeses financeres de quasi 34 milions. Tindran un efecte d’augment factors com l’evolució de l’Euríbor, el previsible increment del marge per part dels bancs, el cost dels productes de finançament i venciments i, finalment, el nivell d’endeutament.

Menys despesa de personal

D'altra banda, hi ha una contenció de les despeses de personal, corrents i de serveis. Tot això sense recollir la totalitat de l’impacte que tindran les mesures de contenció als salaris dels treballadors de l’administració.

La contracció de la inversió és una altra de les característiques del pressupost 2012, un fet que "no desitja el Govern", tal i com ha reconegut el titular de Finances, però que veuen "inevitable com a conseqüència de la forta davallada econòmica".

En l’àrea dels ingressos, es confia en la implementació dels nous impostos directes, amb la previsió d’ingrés de 25,8 milions d’euros durant el 2012, un 395,43% més respecte la projecció del 2011.

Mostrar formulari de contacte