Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern destina 29 milions d'euros per als ajuts relacionats amb el Contracte Global d'explotació

El Govern destina 29 milions d'euros per als ajuts relacionats amb el Contracte Global d'explotació

05/11/2008 10:40

El Govern ha aprovat aquest dimarts destinar prop de 29 milions d’euros als ajuts associats al Contracte Global d’Explotació (CGE) pel període 2008-2009 per tal de donar resposta al nombre de sol·licituds presentades en ambdues convocatòries Aquest ajuts tenen com a finalitat fomentar la modernització, el rejoveniment i la professionalització del sector agrari, així com fomentar els mètodes de producció agrícola sostenibles i de protecció del medi ambient.

L’aportació aprovada es destinarà a atendre les convocatòries de 2007, 2008 i 2009 del CGE. Concretament es destinaran 12,3 milions d’euros per a l’any 2008 i 12,1 milions d’euros per l’any 2009. Aquesta mesura garantirà atendre les sol·licituds presentades i actualitzar els terminis de realització i justificació de les actuacions per fer possible el seu compliment.

Així mateix, atesa la voluntat del Govern d’atendre les sol·licituds d’ajuts per a inversions productives del CGE també s’ha aprovat autoritzar una despesa de gairebé 7,5 milions d’euros pels ajuts associats al CGE. Concretament es destinaran 3,8 milions d’euros l’any 2008 i 3,5 milions l’any 2009. Aquesta aportació significa una ampliació de més de 4,5 milions euros respecte al pressupost assignat inicialment, que era de 2,8 milions d’euros. Aquestes ampliacions pressupostàries afecten als ajuts associats al CGE que inclou les línies d’ajuts següents.

1.- Ajuts inclosos al procediment abreujat (modalitat de gestió que s’aplica a aquells contractes en què els ajuts compromesos no són la contrapartida d’inversions productives):

- Indemnització compensatòria en zones de muntanya i indemnització compensatòria en zones desfavorides fora de les de muntanya
- Ajuts a mesures agroambientals
- Foment de la Ramaderia Ecològica
- Inversions no productives
- Assessorament tècnic
- Assessorament tècnico-econòmic

2.- Ajuts inclosos al procediment general (a través d’aquest procediment es gestionen aquells contractes que inclouen ajuts que són la contrapartida d’inversions productives, entenent com a inversions productives aquelles inversions que donen lloc a un augment significatiu del valor o de la rendibilitat de l’explotació agrària):

- Instal·lació de joves agricultors
- Modernització de l’explotació agrària
- Diversificació cap a activitats no agrícoles
- Adaptació a les normes comunitàries: traçabilitat dels productes agraris

Es destinen prop de 3 milions d’euros a garantir els préstecs a ramaders per afrontar l’augment dels preus del cereal

D’altra banda el Govern també ha aprovat destinar prop de 2.9 milions d’euros per tal de poder fer front al pagament de les bonificacions dels préstecs concedits a les explotacions ramaderes afectades per l’increment del preu dels cereals. Amb aquesta aportació es vol cobrir les necessitats financeres dels ramaders que han patit una davallada de renda com a conseqüència de la pujada del preu d’aquest producte.

La concessió de préstecs preferencials per part de les entitats financeres als afectats va ser impulsada pel Govern el novembre de 2007 per l’increment del preu dels cereals que es va produir durant la segona meitat de l’any 2007 i al llarg d’aquest any per tal d’ajudar a pal·liar els efectes de la pujada dels costos de l’alimentació, atès que aquesta pujada del preu dels cereals va comportar un important increment de costos a les explotacions de ramaderia intensiva que podia comprometre la continuïtat de les explotacions. Posteriorment, en veure que la situació de carestia lluny de remetre, es mantenia i incrementava en el temps, es van convocar ajuts per cobrir les necessitats financeres de les explotacions ramaderes afectades per la davallada de renda provocada per l’increment del preu dels cereals.

Mostrar formulari de contacte