Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern publica els estatuts del Consorci Sanitari tot i el rebuig del Parlament

El Govern publica els estatuts del Consorci Sanitari tot i el rebuig del Parlament

Ramon Farré ho justifica per donar a conèixer el projecte i Marea Blanca anuncia una "resposta massiva" en contra
01/04/2015 11:33

El Govern ha publicat aquest dimarts els estatuts del nou Consorci Sanitari Lleida i el Pirineu per tal que puguin ser consultats i ha obert així un període d'al·legacions fins al 25 d'abril. Això no obstant, el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha assenyalat que ''no hi ha data'' per a la posada en marxa del consorci que havia d'entrar en funcionament abans del proper estiu.

Sobre el fet que els estatuts es publiquin quan el Parlament acaba d'aprovar una moció instant el Govern a aturar la creació del nou ens, Farré ha respost que està convençut que la cambra catalana rectificarà i que el projecte acabarà comptant amb el suport parlamentari. Farré també ha dit que tot i no tenir data, el consorci sí que es pot fer durant el que queda de legislatura.

Els estatuts han sortit a informació pública, segons Farré, amb l'objectiu ''d'esvair qualsevol dubte'' perquè des del Govern hi ha el convenciment que s'està defensant la sanitat pública de Lleida ''per la via dels fets'' i que el sistema integral ''és el millor pel territori''. Farré ha recordat que la demarcació de Lleida només representa el 6% de la població catalana, en un territori que suposa el 36% del país, i creu necessari unificar la gestió dels centres sanitaris.

"Menyspreu a la majoria"

Unes explicacions que no convencen Marea Blanca de Ponent i Pirineus, que ha dit que donaran una ''resposta massiva'' a aquests estatuts. Segons la plataforma contrària al Sistema Integral de Salut, la Generalitat ha apostat per la via de la ''imposició'' i ha ''menyspreat la majoria'' ciutadana i parlamentària que s'ha expressat en contra del consorci. Per això preveuen presentar "de forma massiva" al·legacions als estatuts de l'ens que consideren que vulnerarà el principi d'accés universal, gratuït i en condicions a la sanitat.

Des de la Marea Blanca també animen a tothom qui vulgui a descarregar-se a través d'Internet els estatuts, signar-los als CAP i hospitals o a les parades al carrer que s'organitzaran, per tal de fer-los arribar i fer així una nova acció col·lectiva de rebuig al consorci i d'aposta per una sanitat 100% pública.

Des de la Marea es rebutja el consorci mateix, ''no només el procés que el vol imposar'', i remarquen que no el volen esmenar parcialment. Asseguren que el consorci "és una mesura ideològica per eludir el dret públic i el control parlamentari en la gestió sanitària", i que "fomenta l'opacitat i la confusió entre interessos públics i privats". El grup, en canvi, advoca per enfortir l'Institut Català de la Salut, ''marc on es poden fer reformes, amb majors garanties d'avançar cap a una sanitat sota control, propietat i provisió públics''.

Ramon Farré ha reconegut que les incògnites sobre la posada en marxa del consorci ''hi són'', ja que no hi ha una data concretada i cal tenir en compte que al setembre hi ha eleccions al Parlament amb la prèvia dissolució de la cambra.

Mostrar formulari de contacte