Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El GRC vol repetir cada dos anys la Jornada de Geologia i Paleontologia de Cerdanya i el Pirineu

El GRC vol repetir cada dos anys la Jornada de Geologia i Paleontologia de Cerdanya i el Pirineu

Valoració positiva de la primera edició, que s'ha celebrat a Puigcerdà. Entre els temes tractats hi havia la troballa d'una gran tortuga cretàcica a l'Alt Urgell, la dieta dels grans dinosaures al Pirineu i els volcans i les glaceres a la vall cerdana

Intervenció de Jordi Pasques a la I Jornada de Geologia i Paleontologia de Cerdanya i el Pirineu (Foto: Francesc Esteban)
Intervenció de Jordi Pasques a la I Jornada de Geologia i Paleontologia de Cerdanya i el Pirineu (Foto: Francesc Esteban)
27/10/2021 12:30

El Grup de Recerca de Cerdanya ha valorat positivament la primera edició de la Jornada de Geologia i Paleontologia de Cerdanya i del Pirineu, que va organitzar aquest dissabte passat a Puigcerdà. L'entitat assenyala que l'activitat va tenir una bona afluència de públic i per això es plantegen donar-li continuïtat, amb una periodicitat que seria biennal. La sessió també es va poder seguir en streaming, per internet, i va comptar amb la implicació de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, de Sabadell.

La jornada va constar de dos blocs diferenciats: el primer, sobre geologia i mineralogia; i el segon, centrat en la paleontologia. Entre els ponents hi va haver l'olianès Jordi Pasques, que va parlar dels paisatges geològics i miners de Cerdanya, acompanyat de Josep Maria Mata-Perelló, doctor en Geologia per la UB i catedràtic de Cristal·lografia i Mineralogia per la UPC.

A més a més, en el segon bloc es va parlar de la troballa d’una tortuga marina cretàcica de grans dimensions a l'Alt Urgell. L'explicació la va fer el paleontòleg Òscar Castillo. També amb relació a l'entorn de Coll de Nargó i d'Isona, Àngel Galobart, coorganitzador de la Jornada i director de la Dinosfera i del Museu de la Conca Dellà, va impartir una conferència titulada 'Dinosaures dels Pirineus, un projecte de divulgació que creix de la mà de la recerca'. El també directiu de l'Institut Miquel Crusafont va parlar de les diverses troballes i línies de recerca existents al Pirineu en el camp de la Paleontologia, concentrats especialment en la zona que comprèn el Pallars Jussà, l'Alt Urgell i el Berguedà.

Tornant al primer bloc, també es va parlar de les glaceres a Cerdanya durant l’última glaciació, a càrrec de Marc Oliva (Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona), i dels volcans que hi ha hagut a la vall cerdana, amb Joan Casòliva Armengou, geòleg del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Casòliva va fer referència a alguns aspectes bàsics sobre vulcanisme i va destacar la colada dacítica del Querforadat, a la serra del Cadí, que considera "un cas gairebé únic a Europa per la seva antiguitat".

Bernat Vàzquez, especialista tècnic en control paleontològic de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, va parlar de com s'alimentaven "els últims gegants del Pirineu”, en base a la troballa d’unes dents d’un titanosaure al jaciment dels Nerets, a la conca de Tremp. Gràcies a l’estudi d'aquestes restes ha estat possible determinar el tipus de vegetació que consumien aquests grans dinosaures. I Jesús Serrano, estudiant predoctoral i també membre de l’Institut Miquel Crusafont, va parlar de l’estudi d’uns ossos fossilitzats d’un hadrosaure, considerat com el primer dinosaure català.

La cloenda va ser a càrrec de l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira. El GRC ha avançat que ben aviat la conferència, convenientment editada, estarà disponible al seu canal de Youtube.

Vídeo complet de la I Jornada de Geologia i Paleontologia de Cerdanya i del Pirineu: https://www.youtube.com/watch?v=ZNnS2-GfJ6s

Mostrar formulari de contacte