Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Grup Leader Alt Urgell-Cerdanya participa a la diagnosi sobre la situació energètica a l'interior de Catalunya

El Grup Leader Alt Urgell-Cerdanya participa a la diagnosi sobre la situació energètica a l'interior de Catalunya

L'estudi constata que la gran majoria de municipis no tenen un model actualitzat però estan interessats a potenciar mesures d'estalvi

Reunió de grups d'acció local Leader amb la Diputació de Lleida
Reunió de grups d'acció local Leader amb la Diputació de Lleida
26/04/2022 10:30

El Grup d'Acció Local (GAL) del programa Leader a l'Alt Urgell i Cerdanya ha participat a la presentació de resultats de la diagnosi sobre la situació energètica en municipis de l'interior de Catalunya. La presentació va comptar amb les intervencions, entre d'altres, del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn i els presidents dels grups Leader de Ponent, Rafael Panadés; del Pirineu Occidental, Miquel Maria Bretcha; de la Catalunya Central, Francesc Lluch, i de la Noguera-Segrià Nord, Miquel Plensa.

L’execució s’emmarca en el conveni de col·laboració entre aquests cinc Grups d’Acció Local i el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, signat el novembre passat, amb una aportació de 75.000 euros, i contribueix al treball que s’està desenvolupant per impulsar la Transformació Econòmica de la demarcació, tot aprofitant totes les potencialitats del territori. Joan Talarn ha destacat que “amb aquesta enquesta es volia determinar quins municipis estaven fent la comptabilitat energètica, quins d’ells la tenien al dia i quins coneixien el consum energètic, l’import econòmic i les emissions de CO2”. Hi han participat gairebé tots els municipis de la demarcació, amb les úniques excepcions de Gósol -que forma part del Berguedà- i la ciutat de Lleida.

Paral·lelament, el Projecte Estratègic per a la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran (2020-2027) té identificada l’eficiència energètica i la generació de renovables com un dels àmbits prioritaris de desenvolupament. Segons ha explicat Toni Cantero, “les xifres indiquen que el 93% dels municipis no tenen la comptabilitat energètica actualitzada i per tant, pot ser més difícil prioritzar actuacions per millorar l'eficiència energètica i aconseguir estalvi econòmic". Malgrat tot, una àmplia majoria de municipis estan interessats a realitzar mesures d’estalvi i eficiència energètica, sobretot canvi de l’enllumenat públic a tecnologia LED i instal·lacions de solar fotovoltaica. També s'interessen a participar en inversions col·lectives, augmentar la seva cultura energètica i desenvolupar la mobilitat elèctrica.

De la seva banda, el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació, Carles Gibert ha explicat que per tirar endavant projectes d’aquest tipus els fons Next Generation són claus, com ho és també el PIREP Local i la complicitat de la Generalitat, “a les portes de signar convenis amb Madrid”.

De l’enquesta també es pot copsar l’interès generalitzat a expedir Certificats d’Eficiència Energètica (més del 87%) per accedir als ajuts de rehabilitació amb els fons NGEU. Actualment aquest document tècnic és necessari per sol·licitar bona part de les ajudes disponibles vinculades a la millora de l’eficiència energètica en edificis públics.

 

Mostrar formulari de contacte