Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El jaciment de la Margineda havia acollit un poblat medieval

El jaciment de la Margineda havia acollit un poblat medieval

La darrera excavació arqueològica a la zona situa el nucli entre els segles XII i XIV i descarta que les restes corresponguin al castell de Sant Vicenç d'Enclar. L'estudi també detalla com eren les cases de l'època
Jaciment de la Margineda
13/01/2016 13:55

La zona de la Roureda de la Margineda, a Andorra la Vella, havia acollit un poblat medieval entre els segles XII i XIV. Així ho confirmen els resultats de la novena i darrera excavació arqueològica que s'ha fet a la zona, la qual ha pràcticament descartat la hipòtesi que s’havia plantejat en el sentit que les estructures excavades podien ser del castell de Sant Vicenç d’Enclar, del segle XIII.

Tot i que s’ha exhaurit la zona delimitada d’excavació, es confirma que existeixen "clars indicis de la continuïtat del poblat descobert tant al nord com a la zona oriental", segons assenyalen els propietaris del terreny, Molines Patrimonis. Aquesta última fase s’ha estat desenvolupant al llarg de tres setmanes durant el passat mes de novembre. Però el període d’excavacions ha estat molt més durador, ja que l’any 2007 es va començar a excavar i a perfilar la importància i l’abast de les restes que anaven apareixent. D’aquesta manera, s’ha assolit finalment l’exhauriment de la zona delimitada que correspon a una àrea que va ser habitada en diferents períodes de manera interrompuda des de l’edat de Bronze. 

L’actuació sobre algunes zones limítrofs del jaciment ha confirmat que es tracta únicament d’un sector de l’assentament real, "ja que existeixen clars indicis de la seva continuïtat tant al nord com a la zona oriental", segons han informat des del Departament de Patrimoni Cultural i Molines Patrimonis. Així, la fase que va deixar una empremta més visible, i a la que corresponen la majoria de les restes de murs i espais descoberts, respon a un nucli d’hàbitat o poblat medieval que s’estenia per aquest vessant. Tot i això, les modificacions urbanes del terreny van provocar la pèrdua definitiva de part del jaciment, impossibilitant una estimació acurada de la superfície total ocupada o l’aproximació a la seva configuració detallada.  

Característiques del poblat

Segons les restes trobades en el jaciment, les cases descobertes es bastien amb sostres de pissarra i fusta i es dividien en espais reservant una planta baixa normalment per a l’emmagatzematge, la cuina i els treballs domèstics, mentre que el dormitori quedava situat a la part alta de l’habitatge. D’altra banda, la recuperació d’objectes a l’interior dels espais continua i segueix perfilant detalls sobre diferents aspectes del treball i la vida quotidiana del territori en l’època medieval. 

Amb l’ànim de preservar i difondre el poblat de la Roureda de la Margineda, ara es vol adequar l’espai per poder realitzar visites de grups organitzats de diverses parts del jaciment, per sumar-se així a les àrees ja obertes i poder fer un recorregut per una part essencial de la història d'Andorra.

Mostrar formulari de contacte