Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El jutge demana el certificat de naixement de Nadia Nerea

El jutge demana el certificat de naixement de Nadia Nerea

El magistrat que porta el cas vol que s'acrediti que Fernando Blanco i Marga Garau són els pares biològics de la nena. L'auto judicial fa constar que el pare hauria planificat presumptament la fugida de la famílía a França, on va anar el dia abans de ser detingut

Fernando Blanco, a l'entrada als jutjats de la Seu (Foto: ACN)
Fernando Blanco, a l'entrada als jutjats de la Seu (Foto: ACN)
12/12/2016 14:15

El jutge de la Seu d'Urgell que investiga la presumpta estafa en els donatius a Nadia Nerea ha requerit el registre civil de Palma perquè li faciliti el certificat de naixement de la nena, que ara té11 anys, segons ha informat aquest dilluns Catalunya Ràdio. També vol disposar de l'informe del facultatiu que va assistir el part, a Mallorca. L'objectiu, apunten les mateixes informacions, seria confirmar si Fernando Blanco i Marga Garau són els pares biològics de la menor, ja que Blanco hauria dit en un moment de la declaració "com si fos la meva filla".

Catalunya Ràdio també ha assegurat, d'altra banda, que Blanco i Garau s'haurien negat reiteradament a ser assistits per pediatres de l'Alt Urgell. Els Mossos d'Esquadra ja van apuntar divendres passat, en donar detalls de la detenció, que els progenitors havien mostrat recels a la possibilitat que els experts del Sant Hospital de la Seu es cuidessin de la nena, i argumentaven que el seu tractament ja el portaven, suposadament, des de centres especialitzats a Mallorca i Houston.

Segons informa el TSJC el jutge també demana informació al centre escolar on anava la menor sobre les faltes d'assistència d'aquesta i per això cita a declarar dos dels mestres del centre Miret i Sans d'Organyà, on assistia la menor.  El magistrat, a més, oficia al metge forense perquè informi sobre l'estat de salut de la nena en virtut de la informació aportada, donant a les parts un termini improrrogable d'una setmana perquè entreguin allò que considerin oportú.

Presumpte intent de fuga

Un nou front obert en la investigació després que l'auto judicial dictat divendres passat apuntava que Fernando Blanco hauria intentat preparar "de manera organitzada amb la seva dona", Marga Garau, "la fugida de la família" en saber-se investigat. Cal recordar que divendres passat el magistrat va decretar l'ingrés a presó, comunicada i sense fiança, per al pare, i llibertat amb càrrecs per a la mare en considerar que els progenitors haurien fer un ús amb finalitat de "lucre" dels quantiosos donatius que rebien per tractar la malaltia de la menor.

Segons ha recollit 'El Periòdic', el jutge considera que hi ha proves que Blanco ja havia viatjat a França el passat dia 6, un dia abans que el detenissin, "en sospitar que era investigat". A més, l'auto considera "factible" que Blanco hagués intentat "eludir l’acció de la justícia" i ressalta "el fet que l’investigat hagués intentat ja donar-se a la fuga al tenir coneixement d’estar sent investigat". Van ser les trucades telefòniques intervingudes pels Mossos d’Esquadra per ordre judicial, les que van revelar les suposades intencions de fugida de Blanco. "Així es pot concloure –estableix el jutge en l’acte de presó– de les trucades intervingudes en el present procediment". A la decisió s'hi fa constar que Blanco va creuar la frontera i va passar a França dimarts de la setmana passada.

A més a més, s'hi ressalta que "va ser constant l’ocupació de mitjans per aconseguir no ser localitzat, com ara l’ús de diferents números (fins a tres números diferents de diferents països), trucades via WhatsApp, maniobres evasives per no ser seguit o la utilització d’una pistola simulada amb la finalitat d’assegurar-se la fugida". Cal recordar que Blanco va ser detingut després que intentés eludir un control policial a la comarca de la Cerdanya, a prop de la frontera. La detenció va frustrar, conclouen, l’intent de "fugida organitzada amb la seva dona".

El magistrat apunta que "l’investigat podria albergar grans quantitats d’efectiu que li facilitarien la fugida", a més de destacar que "en trobar-se la instrucció en una situació incipient, la destrucció de proves ha de considerar-se com virtualment possible". També subratlla que l’acusat «no té treball i propietats en territori nacional».

La nena ja és a Mallorca

A tot plegat, la Direcció General d’Atenció a la Infància i d’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat ha formalitzat aquest cap de setmana passat el lliurament de la guàrdia i custòdia de Nadia Nerea a la tieta materna, que viu a Mallorca, segons va confirmar a la delegada del Govern a l’Alt Pirineu, Rosa Amorós. El Govern català ha actuat «de la manera més ràpida possible» seguint el que va dictaminar el jutge de la Seu d’Urgell després de prendre declaració als pares. L’informe de la DGAIA coincideix que la germana de la mare i la seva família "és l’entorn més adequat perquè visqui la menor, almenys fins que hi hagi sentència definitiva", informa l'ACN.

El règim de visites establert pel jutge determina que Marga Garau podrà visitar la seva filla els caps de setmana però no podrà passar-hi la nit. L’advocat dels pares, Alberto Martín, rebutja la decisió va dir a la sortida dels jutjats que la retirada de la pàtria potestat sobre la nena "és una autèntica barbaritat". Per contra, el jutge considera que, amb el presumpte delicte d'estafa, els pares haurien causat paral·lelament perjudicis directes a la filla, en no atendre les seves suposades necessitats mèdiques, i hi afegeix que la mare "no té les aptituds" per cuidar-se de la menor.

Mostrar formulari de contacte