Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El ministre de Cultura i el cònsol de Canillo s'entrevisten amb el pare abat de Montserrat

El ministre de Cultura i el cònsol de Canillo s'entrevisten amb el pare abat de Montserrat

29/10/2008 18:08

El ministre de Cultura, Juli Minoves, i el cònsol major de Canillo, Enric Casadevall, han efectuat aquest dimarts una visita a l’Abadia de Montserrat, on s’han entrevistat amb el pare abat, Josep Maria Soler, i han compartit un dinar amb la comunitat benedictina.

El ministre i el cònsol, que han estat rebuts a les 12.00 hores pel sotsprior, Ignasi Fossas, s’han reunit per espai d’una hora amb el pare abat al seu despatx de l’abadia.

En el decurs de la trobada, el pare abat ha recordat la llarga història de la presència dels monjos de Montserrat a Andorra, on es van refugiar durant la Guerra Civil espanyola, i on també van fundar-hi una escola. De fet, l’Abadia de Montserrat manté encara avui dia una casa a Escaldes – Engordany.

Soler també ha evocat la figura del pare Cebrià Baraut, monjo de Montserrat, que va aprofundir en l’estudi de la història andorrana.

El ministre i el cònsol han indicat que aquesta profunda associació de Montserrat amb Andorra; així com l’experiència del monestir en la rebuda de visitants - més de 2 milions i mig cada any - permetria que la comunitat benedictina participés en la reflexió a l’entorn del pla de potenciació del Santuari de Meritxell com a lloc de referència turística per a Andorra.

En aquest sentit, el Govern i el Comú de Canillo desitjarien beneficiar-se, en una primera fase, de l’experiència i l’assessorament del monestir per estudiar les fórmules que empra per a l’acollida dels visitants.

La possibilitat d’establir una associació presencial més àmplia en una segona fase seria avaluada en el futur.

En un altre ordre de coses, Minoves i Soler han abordat l’establiment d’un marc de col·laboració entre l’Escolania de Montserrat i el Cor Nacional de Petits Cantors d’Andorra. En aquest sentit, i juntament amb el prefecte de l’escolania, Manel Gasch, s’ha avaluat la possibilitat de dur a terme intercanvis i altres accions entre les dues entitats, amb la finalitat d’afavorir la formació musical dels infants.

El ministre i el pare abat també han tractat de la cooperació, a mig termini, per a poder esposar una part de la col·lecció artística del Monestir de Montserrat, ja fos temporalment o permanent, al Principat. Minoves i Soler s’han felicitat de l’èxit obtingut per les exposicions que Montserrat ha organitzat a Andorra en els darrers anys, particularment la de “Cultura, cultures” i la de gravats de Piranesi.

El ministre i el pare abat han acordat establir mecanismes que puguin donar sortida a aquestes iniciatives en una reunió futura.

Durant la tarda, el bibliotecari de Montserrat, Damià Roure, ha mostrat a la delegació andorrana les col·leccions de la biblioteca que contenen llibres eclesiàstics de tot l’àmbit català i d’Andorra des de l’Edat Mitjana. També han visitat la col·lecció de gravats i la cartogràfica, de la qual n’han examinat els primers mapes antics que contenen mencions a Andorra.

Després de la visita a Montserrat, el ministre s’ha dirigit a Cambrils, on participarà, aquesta nit, a la 12ena trobada de l’Associació Hotelera de Salou, Cambrils i la platja de la Pineda, que ha volgut comptar amb presència institucional del Principat per a aquesta celebració, vist el gran nombre d’andorrans que, tradicionalment, estiuegen en aquesta zona del litoral català.

Mostrar formulari de contacte