Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Museu Cerdà tindrà una exposició permanent sobre el passat de l'edifici com a convent

El Museu Cerdà tindrà una exposició permanent sobre el passat de l'edifici com a convent

El recinte havia acollit l'orde de les Carmelites fins al 1982. També es prepara dues sales dedicades a la història de Puigcerdà i de la Cerdanya
16/02/2021 11:30

El Museu Cerdà explicarà amb més detall, a partir del mes de maig vinent, el passat de l'edifici que l'acull: l'antic convent de les Carmelites de Puigcerdà, al carrer Higini de Ribera. L'exposició permanent sobre els orígens del recinte estarà ubicada a la planta -1. Actualment, tant el mobiliari com els continguts estan en fase de producció.

L'objectiu és explicar com era la vida de les monges de l'orde de les Carmelites Descalces a l'edifici, que van abandonar al 1982 i que està ubicat a tocar del nucli antic de la vila. La museïtzació dels diversos espais continuarà amb la sala dedicada a la història de Puigcerdà, ara en construcció, i amb una de nova que explicarà la història de la Cerdanya en conjunt. En aquest cas, però, els treballs tiraran endavant després de la rehabilitació de l'Ajuntament de Puigcerdà, ja que es preveu que el personal que hi treballa ocupi aquestes instal·lacions mentre durin les obres.

La nova planta dedicada als convents permetrà al públic local i visitant conèixer, entre d'altres aspectes, l'austeritat amb la que vivien les monges en aquest edifici. El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Puigcerdà, Àlex Rubio, ha explicat a l'ACN que aquesta és una història poc coneguda actualment entre els habitants de la vila, motiu pel qual s'ha apostat per posar-la en valor. El projecte de museïtzació té un cost de 160.491 euros i bona part d'aquesta inversió ha arribat mitjançant una subvenció de la Diputació de Girona, com també de fons europeus i de recursos propis del consistori.

Explicació de la casa tradicional cerdana

Aquest nou espai se sumarà al de la Casa Cerdana, situat a la planta baixa, on es posa èmfasi en l'estil de vida que tenien les famílies pageses als masos de la vall, als segles XIX i XX.

El museu rep al voltant d'un miler de persones en períodes turístics, com ara les festes de Nadal o el mes d'agost, i pretén situar-se com a referent i "punt de trobada cultural i turística de la Cerdanya durant tot l'any", tal com comenta Rubio. Al llarg de l'any també acull tota mena de xerrades, convencions, cursos i exposicions temporals. El patronat de l'equipament, que depèn de l'Ajuntament de Puigcerdà, es va constituir l'any 1993.

  • L'antic convent de les Carmelites de Puigcerdà, seu del Museu Cerdà (Foto: ACN)
  • Reproducció del paller d'una casa tradicional cerdana, al Museu Cerdà (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte