Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El nou Centre de Descoberta de les Ciències de la Terra, a Rubió, mostra les roques més antigues de Catalunya

El nou Centre de Descoberta de les Ciències de la Terra, a Rubió, mostra les roques més antigues de Catalunya

L'exposició a la població del Pallars Sobirà incorpora dues lloses amb icnites d'uns organismes que van viure ara fa 250 milions d'anys. L'espai complementarà els centres del Geoparc Orígens a Coll de Nargó i Isona, que expliquen com es van crear els Pirineus

Una de les lloses de 250 milions d'anys d'antiguitat exposades al nou Centre de Descoberta de les Ciències de la Terra, a Rubió (Foto: ACN)
Una de les lloses de 250 milions d'anys d'antiguitat exposades al nou Centre de Descoberta de les Ciències de la Terra, a Rubió (Foto: ACN)
28/06/2023 19:50

El Centre de Descoberta de les Ciències de la Terra, que forma part del Parc Natural de l'Alt Pirineu ha obert portes aquest dimecres. Ubicat al poble pallarès de Rubió, a tocar del port del Cantó, neix amb l'objectiu d'explicar la història anterior al juràssic i complementar, així, els centres del Geoparc Orígens que hi ha a Coll de Nargó (Dinosfera) i Isona (Museu de la Conca Dellà).

El centre mostra les roques més antigues de Catalunya, que van des de l'època més antiga, fa 500 milions d'anys, a la més moderna, fa uns 80 milions d'anys. L'espai inclou set plafons temàtics sobre la història de la formació de serralades i la varietat d'elements geològics, així com el modelat glaciar.

L'exposició incorpora dues lloses amb icnites d'uns organismes anomenats limúlids que van viure fa 250 milions d'anys. El nou centre també exposa la relació entre les activitats humanes i la geologia. Així, aborda els riscos geològics i els recursos geològics que es poden o s'han pogut explotar. Finalment, alberga informació sobre els antics habitants del Parc i els rastres que hi han deixat.

Punt d'informació del Parc Natural

L'equipament ofereix un nou centre d'informació i interpretació lligat al Jardí de les Roques. Compta amb una exposició a l'aire lliure que recull una mostra de 12 formacions rocoses recollides en diversos indrets del Parc i que, segons l'escala geològica, daten des de l'època més antiga -ara fa 510 milions d'anys- fins a la més moderna, ara fa 245 milions d'anys.

El contingut de l'exposició ha estat elaborat conjuntament entre tècnics del Parc Natural de l'Alt Pirineu i de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. També hi ha col·laborat el geòleg local José López, així com diferents persones vinculades amb la geologia i el Parc.

El nou espai també funcionarà com a centre d'informació del Parc Natural de l'Alt Pirineu i permetrà donar servei als visitants que accedeixen al Parc des el vessant més meridional. Estarà obert tots els caps de setmana de l'1 al 23 de juliol, mentre que del 26 de juliol a l'1 de setembre obrirà de dimecres a diumenge.

 

Mostrar formulari de contacte