Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Pallars Sobirà compta amb una 'caravana de gallines'

El Pallars Sobirà compta amb una 'caravana de gallines'

La iniciativa permet que els animals visquin en llibertat. La Bana ha començat a comercialitzar els ous ecològics, que es poden trobar en establiments comercials i de restauració de la comarca
27/06/2022 14:25

La Bana és un petit nucli del Pallars Sobirà que des de fa un mes compta amb una granja de gallines ponedores. Durant el dia les aus viuen en llibertat en una finca de 2,5 hectàrees, mentre que a la nit van a pondre i a dormir a una 'caravana de gallines' (Chicken Caravan).

Es tracta d'una de les primeres iniciatives d'aquest tipus a Catalunya i a l'estat espanyol. Núria Padrós, titular de la granja La Bana, ha explicat a l'ACN que amb aquest sistema s'evita la degradació dels prats, ja que cada setmana es mou la caravana uns metres. "El vehicle està foradat per sota i, d'aquesta manera, el fem cau i s'abona la finca", assenyala.

Padrós comenta que les gallines s'han adaptat molt bé i pràcticament totes ja ponen. Aquesta setmana ja s'han començat a comercialitzar els ous ecològics en establiments comercials i de restauració de la comarca. D'altra banda, està previst organitzar ben aviat visites i que la gent pugui adquirir-los a la mateixa granja.

Funcionament de la caravana de gallines

Són les nou de la nit a La Bana i a la caravana s'encén un llum. Amb aquest senyal les gallines ja detecten que és l'hora d'anar a dormir i, una a una, van entrant al vehicle i es col·loquen a les barres. L'endemà tornen a sortir al camp. Les gallines estan a l'aire lliure dins un tancat electrificat per evitar danys de la fauna salvatge. A més a més, juntament amb les aus hi viuen dos gossos de protecció que eviten la presència de qualsevol altre animal.

La caravana de gallines és molt més que un galliner donat que revoluciona la manera de recollir els ous. Es tracta d'un espai gran, portàtil, mòbil, fàcil de netejar i que permet fertilitzar fàcilment el terreny.

Invent de l'any a Austràlia

Atesos els bons resultats de la iniciativa, és previst incorporar tres noves caravanes pròximament. Aquest fet vol dir que la granja triplicarà també el nombre de gallines, passant d'un centenar a unes quatre-centes.

La Chicken Caravan va guanyar el premi a la invenció de l'any a Austràlia, d'on és la firma que comercialitza els vehicles.

  • La Núria Padrós, envoltada de gallines ponedores a La Bana (Tírvia) (Foto: ACN)
  • Caravana de gallines de La Bana (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte