Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parc Astronòmic del Montsec, distingit com a "ambaixador platí de cels foscos" per la International Astronomical Union

El Parc Astronòmic del Montsec, distingit com a "ambaixador platí de cels foscos" per la International Astronomical Union

La designació, única a nivell estatal, reconeix la tasca de divulgació feta pel Centre d'Observació de l'Univers i la qualitat del cel nocturn a l'entorn d'Àger

Parc Astronòmic del Montsec (COU)
Parc Astronòmic del Montsec (COU)
05/06/2019 18:33

L'associació que engloba les principals agrupacions i societats astronòmiques del món, International Astronomical Union (IAU), ha distingit el Parc Astronòmic Montsec (PAM) com "Ambaixador Platí". L'entitat ho ha fet en el marc del projecte "Cels Foscos per a Tothom" (Dark Skies for All), que desenvolupa tot coincidint amb el seu centenari.

Els equipaments d'Àger (Noguera) i Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà) són els únics de tot l'Estat espanyol que han rebut la designació en aquesta categoria. Des del Consell Comarcal de la Noguera han indicat que, amb aquest nomenament, "s'ha reconegut el treball científic i de divulgació que es duu a terme al Centre d'Observació de l'Univers (COU)", que recentment ha celebrat el 10è aniversari.

L'IAU compta amb més de 12.500 socis individuals i 74 països oficials. Segons ha explicat la presidenta en funcions del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell, el reconeixement ha posat en valor la tasca que es duu a terme a l'hora de "sensibilitzar i informar a la societat, principalment a la joventut, sobre la importància de preservar el cel nocturn".

De la seva banda, el director científic del PAM, Salvador J. Ribas, ha assenyalat que el projecte global "Cels Foscos per a Tothom" té com a objectiu crear consciència de la necessitat de conservar el cel nocturn. Segons l'entitat, "l'astronomia representa un aspecte ric i important del llegat cultural i natural i aquest projecte subratlla la importància de protegir-la i passar-la a les generacions futures". La iniciativa abasta dues àrees fonamentals, recolzant-se en programes educatius ja existents sobre la contaminació lumínica per a arribar als estudiants i formar una nova Xarxa d'Ambaixadors de Cels Foscos amb l'objectiu d'involucrar al públic en accions de protecció contra la contaminació lumínica, incloent-hi accions de pressió sobre els governs, fent que el terme "contaminació lumínica" sigui conegut per tots.

Entre els recursos que s'ofereixen es troba el 'kit' educatiu "Encén la Llum". Així, en el marc del programa, uns 200 educadors de tot el món en disposaran d'un a preu de producció i, en el cas del PAM, el rebrà aviat.

Mostrar formulari de contacte