Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Parc Natural de l'Alt Pirineu edita un cartell amb consells sobre com actuar si es troba bestiar a la muntanya

El Parc Natural de l'Alt Pirineu edita un cartell amb consells sobre com actuar si es troba bestiar a la muntanya

Els rètols divulguen el paper de la ramaderia i el seu valor en la conservació de la biodiversitat i el paisatge del Pirineu
Una persona observant el nou cartell del PNAP (Foto: ACN)
28/03/2017 13:34

El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha editat un cartell que destaca el paper de la ramaderia de muntanya i el seu valor en la conservació de la biodiversitat i el paisatge del territori pirinenc. Per facilitar la convivència entre excursionistes i bestiar, la publicació inclou un apartat de consells sobre com actuar en el cas de trobar-se ramats o bèsties pasturant.

El cartell recomana no espantar amb clàxons o crits els animals que circulen per la carretera. El rètol recorda també que si es va a la muntanya i es troba bestiar, no s'ha de portar bosses blanques o blaves de plàstic a la mà, ja que els animals les poden confondre amb la sal que els dóna el ramader. A més, s'afegeix que a les fonts i abeuradors cal respectar la presència del bestiar i deixar-lo beure primer.

El cartell s'ha fet amb la col·laboració del sindicat Unió de Pagesos, l'Associació del Cavall Pirinenc Català del Pallars Sobirà i l'Associació Professional de ramaders de Bruna dels Pirineus del Pallars Sobirà.

Respecte a la propietat privada

Segons informa l'ACN, els ramaders veuen amb bons ulls la iniciativa i confien que els eviti conflictes amb els turistes quan volen interactuar amb el bestiar. Ignasi de Castellarnau, membre d'Unió de Pagesos, ha explicat que moltes vegades la gent no respecta la propietat privada i entra a bordes, pallers, cabanes, prats i cultius. Castellarnau demana en especial als turistes "que no trepitgin els prats d'herba".

Així mateix, des d'Unió de Pagesos s'indica que el cartell sorgeix arran de diversos episodis on hi ha hagut conflictes. Els pagesos incideixen en el fet que "cal deixar com es troba una tanca o un filat d'un camí perquè les bèsties no s'escapin, i no tocar-lo si està electrificat".

Per la seva banda, el director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Marc Garriga, explica que molta gent que transita pel port de la Bonaigua s'atura per donar menjar als animals, concretament productes com magdalenes o xocolata. "És recomanable no atansar-s'hi i no donar-los res, per evitar problemes", remarca.

Normes bàsiques

Cal afegir que el cartell subratlla, tot i que ja està legislat, que a la muntanya és aconsellable no portar gos i, en cas de portar-ne, dur-lo lligat, per evitar que espantin els ramats o persegueixin a animals salvatges i els causin danys.

A més a més, la publicació inclou altres informacions bàsiques com els elements del paisatge (prats d'alta muntanya, prats de dall i paisatge en mosaic), la fauna salvatge (cabirol, daina, cérvol, porc senglar, voltor, aufrany, ós bru i trencalòs), tipus de bestiar domèstic (ovella, vaca, cavall, cabra, ruc i abelles), elements vinculats al pagès (pastor, gos d'atura català i gos de muntanya dels Pirineus) i d'infraestructures ramaderes (borda, abeurador, tancat elèctric, salera, cabana de pastor i pleta).