Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parc Natural de l'Alt Pirineu estrena butlletí climàtic

El Parc Natural de l'Alt Pirineu estrena butlletí climàtic

Serà mensual i s’elaborarà al llarg de 2015 mitjançant un ajut que el Departament d’Agricultura ha concedit a la Xarxa Meteopirineu Permetrà tenir un millor coneixement sobre la gran diversitat climàtica del territori del Parc

12/03/2015 18:50

El Parc Natural de l’Alt Pirineu del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural disposa ja d’un butlletí mensual climàtic que permetrà conèixer en detall la diversitat meteorològica d’aquest espai natural protegit.

La varietat microclimàtica del Parc Natural de l’Alt Pirineu (PNAP) i la seva àrea d’influència té importants repercussions en l’entorn i n’explica en gran mesura la biodiversitat. El PNAP se situa en una àrea de gran interès des del punt de vista climàtic.

Tenint en compte aquest fet, el Departament d’Agricultura ha concedit un ajut de 5.583,20 € de l’ordre d’espais naturals protegits a un expert en meteorologia i climatologia del Pirineu i responsable de la xarxa meteorològica Meteopirineu, Lluís Pla. L’objectiu és donar a conèixer i proporcionar eines per fomentar el coneixement sobre la diversitat climàtica d’aquest territori a partir de l’elaboració d’uns mapes de precipitació del Parc Natural en els intervals de temps mensual, estacional i anual.

Aquests mapes aniran acompanyats d’un butlletí climàtic mensual explicatiu dels fets més destacats, que ajudaran de manera didàctica a entendre el resultat en els mapes de precipitació respectius. Aquest butlletí es completarà amb una explicació del comportament termomètric mensual. El primer butlletí, del mes de gener de 2015, ja està disponible al web http://meteopirineu.com/butlleticlimatic/pnapgener2015.pdf.

De manera paral·lela a la sortida mensual d’aquests butlletins, es realitzaran explicacions detallades obertes a tot el personal tècnic del Parc i als col·laboradors, voluntaris i guies del Parc sobre l’elaboració dels mapes i els resultats plasmats en cadascun. També es faran algunes xerrades obertes al públic general al llarg de l’estiu.

Estudi de les estacions meteorològiques

L’elaboració d’aquests mapes exigeix l’estudi de totes les estacions meteorològiques que es troben dins del PNAP, tant les 3 existents del Servei Meteorològic de Catalunya com les estacions d’altres institucions i particulars. També s’estudien zones d’influència climàtica com el territori aranès o el francès de l’Arieja. Aquest estudi obligarà a triar aquelles estacions que garanteixin la idoneïtat de les dades. Com a part fonamental de l’estudi, juga a favor que la persona que gestiona la xarxa d’estacions meteorològiques més amplia dins del Parc és la beneficiària de l’ajut: la Xarxa Meteopirineu compta en aquest moment amb 22 estacions meteorològiques dins dels municipis on s’estén el PNAP. D’aquestes 22 estacions, 14 són estacions automàtiques que ofereixen les seves dades en temps real.

Per elaborar els mapes pluviomètrics, que tindran una precisió fins ara mai vista a la zona del Parc, se segueix un procediment de traçat manual de les isohietes basades en les dades de les diferents estacions pluviomètriques sumat als molts anys d’experiència climàtica i geogràfica de la zona per part de l’autor.
 

Mostrar formulari de contacte