Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parc Natural del Cadí-Moixeró, únic indret del Pirineu on creix una rara planta fins ara només vista a l'est d'Europa

El Parc Natural del Cadí-Moixeró, únic indret del Pirineu on creix una rara planta fins ara només vista a l'est d'Europa

L'espai natural desenvolupa un estudi per comptabilitzar i localitzar els exemplars de 'Thalictrum foetidum' per protegir-los
Un exemplar de la 'Thalictrum foetidum' localitzada en una zona que limita amb el Parc Natural del Cadí-Moixeró (Foto: Pere Aymerich)
23/01/2023 16:15

El Parc Natural del Cadí-Moixeró ha fet un estudi sobre la Thalictrum foetidum, una planta rara que es troba en situació de perill i que ara per ara només s'ha localitzat en indrets pròxims a l'espai natural. És l'únic lloc més a l'oest dels Alps on s'ha detectat. Està previst que l'espècie s'incorpori al catàleg de flora amenaçada de Catalunya per incrementar la seva protecció.

La planta viu en prats molt rocosos, fissures de rocams i entre mates de ginebró. L'estudi ha permès localitzar al voltant de 2.000 exemplars que s'estenen per una superfície de 4,5 hectàrees, tot i que més del 90% es concentra en menys de mitja hectàrea. L’indret es troba en una zona limítrof del Parc.

Descoberta l'any 1993

La planta va ser descoberta al Pirineu l'any 1993, quan un grup de botànics la va agafar durant una expedició ordinària al massís de la Tosa d'Alp per recollir espècies típiques d'aquesta zona. En aquell moment no ser identificada i es va conservar a l'herbari del Reial Jardí Botànic de Madrid. L'any 2000 la va estudiar un botànic alemany que realitzava una tesi doctoral.

Amb aquest descobriment es va poder confirmar que la planta també existia al Pirineu, però com que al seu dia no es va anotar amb precisió el lloc concret on s'havia recollit, fins al 2017 no es va retrobar. Ho va fer, precisament, un dels botànics que havia participat en l'expedició del 1993, que va refer el recorregut que s'havia dut a terme en aquell moment i es va orientar per les poques indicacions d'altitud i àrea que tenia.

En un primer supòsit es calculava que hi havia unes quantes desenes d'exemplars, però se'n desconeixia la quantitat real. Per això, aquest estiu es va impulsar un estudi per conèixer amb precisió la situació d'aquesta rara planta, de la qual s'han trobat dos milers d'exemplars, la major part dels quals han florit aquest any passat.

Planta estèpica

La Thalictrum foetidum és una herba de distribució que es podria qualificar com a "estèpica" i que es troba sobretot a les zones de clima continental de l'Àsia i de l'est d'Europa. La distribució recorda força la que té una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural del Cadí-Moixeró, la Dracocephalum austriacum, una planta que al Pirineu només es troba en dos o tres punts d'aquest espai natural i que és una de les poques espècies de la flora de Catalunya que té una protecció legal d'abast europeu.

 

Mostrar formulari de contacte