Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parlament commemora el 25è aniversari de la reinstauració del Conselh Generau d'Aran amb un acte institucional

El Parlament commemora el 25è aniversari de la reinstauració del Conselh Generau d'Aran amb un acte institucional

Forcadell ha destacat la "perseverança" de l'Aran a l'hora de reivindicar "la seva identitat i voluntat d'autogovern"

Imatge de la trobada de la mesa del Parlament i una delegació del Conselh Generau d’Aran (Foto: Parlament de Catalunya)
Imatge de la trobada de la mesa del Parlament i una delegació del Conselh Generau d’Aran (Foto: Parlament de Catalunya)
16/06/2016 14:25

El Parlament ha commemorat aquest dimecres a la tarda el 25è aniversari de la reinstauració del Consell General d'Aran amb un acte institucional en què han intervingut la presidenta, Carme Forcadell; el síndic d'Aran, Carlos Barrera, i M. Pilar Busquet, primera síndica del consell reinstaurat i diputada ponent de la llei 16/1990, sobre el règim especial d'Aran. Tots han defensat els lligams entre les nacions catalana i aranesa, basats sempre en el respecte a la identitat pròpia i la llibertat.

Forcadell ha destacat la "perseverança de la nació aranesa a reivindicar la seva identitat i la seva voluntat d'autogovern", i ha afirmat que la relació de Catalunya amb Aran "ve definida pel respecte a la identitat pròpia", perquè, segons ha afegit, "només es poden construir projectes compartits des de la llibertat, mai des de la imposició". Així mateix, la presidenta del Parlament ha expressat la seva voluntat de reforçar i estrènyer vincles entre el Consell General i el Parlament, i també el desig que, "des del respecte mutu i l'estima per la llibertat, la nació aranesa participi i doni suport als projectes polítics de futur de Catalunya".

Per la seva banda, Barrera ha subratllat la "legítima aspiració" de la Vall d'Aran d'"avançar cap a un major autogovern" i ha destacat la importància de les lleis que estableixen aquest autogovern, tant la del 1990 com la del règim especial d'Aran, aprovada l'any passat. En el seu torn de paraula, Busquet ha manifestat que "Catalunya ha estat una nació germana i lleial" que ha "comprès, respectat i estimat" la Vall d'Aran. “Desitjo que els catalans trobin el camí de llibertat que cerquen" i "que el poble aranès continuï al seu costat, lluitant per un futur millor", ha conclòs.

L'acte ha acabat amb la interpretació de l'himne de la Vall d'Aran a càrrec de la cantant Alidé Sans. A la commemoració hi han assistit, entre d'altres, els vicepresidents de la cambra, Lluís M. Corominas i José M. Espejo-Saavedra, els quatre secretaris, Anna Simó, David Pérez, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet, i diputats de tots els grups parlamentaris.

Primeres eleccions al Conselh Generau d'Aran

L'acte ha commemorat les primeres eleccions al Conselh Generau d'Aran restablert, que es van fer el 17 de juny de 1991 sobre la base de la llei del Parlament 16/1990, del 13 de juliol, que recuperava les institucions araneses un segle i mig després que fossin abolides per una reial ordre.

Abans, a les dotze del migdia, la presidenta i la resta de membres de la mesa han rebut, al despatx d'audiències, el síndic d'Aran i una delegació del consell, que han signat al llibre d'honor del Parlament. A continuació, el màxim òrgan rector de la cambra i la delegació aranesa han visitat l'hemicicle i posteriorment han mantingut una reunió de treball a la sala de mesa.

Mostrar formulari de contacte