Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parlament de Catalunya vota la polèmica nova Llei de Pesca

El Parlament de Catalunya vota la polèmica nova Llei de Pesca

El document estableix noves eines de protecció per a la pesca recreativa, de marisqueix i l'aqüicultura La sessió parlamentària d'aquest dimecres comptarà amb la presència del conseller del DAR, Joaquim Llena, i el director general de Pesca, Martí Sans

Pesca al Pirineu
Pesca al Pirineu
09/02/2010 11:29

El Projecte de Llei de Pesca i Acció Marítima de Catalunya serà sotmès a votació del ple del Parlament aquest dimecres, després d’haver superat el seu tràmit parlamentari en comissió. Es tracta d’un text legal que ha de marcar el futur del sector pesquer de Catalunya en els propers anys. 

A la sessió parlamentària, assistirà el conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, i el director general de Pesca i Acció Marítima, Martí Sans. Durant el debat del projecte de llei, també està prevista la presència d’una trentena de representants del sector, entre els quals hi haurà membres de la Federació Catalana de Pesca Esportiva i Casting

La nova Llei de Pesca vol omplir "un gran buit legal" en el marc de la regulació de l’activitat de la pesca a Catalunya. Els tràmits de renovació legislativa es van iniciar a conseqüència d’una sentència del 1992 del Tribunal Constitucional, que va declarar pràcticament nul·la la Llei 1/1986 de 25 de febrer de Pesca Marítima de Catalunya.

El desenvolupament d’aquesta nova Llei "ha estat dirigit a donar compliment a les noves competències assumides en l’Estatut", que atribueix a la Generalitat la competència exclusiva en matèria d’activitats marítimes, a més a més de les competències de les quals es disposen actualment en l’àmbit de la pesca professional i recreativa en aigües interiors, l’aqüicultura i el marisqueig.

La Nova Llei s’estructura en diversos títols, que fan referència al següents aspectes: 1) Pesca marítima en aigües interiors i marisqueig i pesca professional continental; 2) Aqüicultura; 3) Ordenació del sector pesquer; 4) Registre de pesca i aqüicultura de Catalunya; 5) Consell de Pesca i Afers Marítims de Catalunya; 6) Formació nauticopesquera; 7) Activitats marítimes; 8) Intervenció i règim sancionador.

Sense consens

El document que es vota aquest dimecres ha rebut al Pirineu nombroses queixes, en considerar que es tracta el pescador com a delinqüent i el tractament no s'ha consensuat.

La normativa incentiva la pesca sense mort, vetlla pel manteniment de les espècies autòctones, endureix les sancions en cas d’infraccions i obliga a reparar els danys que s’hagin causat a la fauna aqüícola.

El pla de posada en marxa de la llei tindrà un termini d’entre tres i quatre anys i preveurà tota la gestió de la pesca, els llocs on es podrà practicar, el nombre de captures, els tipus d’esquers, els hams i els períodes hàbils de pesca en cada zona. S’hi tindrà en compte el control de les espècies invasores, la vigilància i control i els estudis científics que vagin sorgint.

Mostrar formulari de contacte