Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parlament insta el Govern a detallar quants diners s'ha gastat per preparar la candidatura dels Jocs Olímpics

El Parlament insta el Govern a detallar quants diners s'ha gastat per preparar la candidatura dels Jocs Olímpics

PSC, En Comú Podem, la CUP, PP i Cs sol·liciten que se'n presenti un informe abans de tres mesos. La cambra, paral·lelament, ha reiterat el seu suport al projecte olímpic, en rebutjar una esmena de la CUP que reclamava que s'hi renunciés "per sempre"
Ple del Parlament (Foto: ACN)
21/07/2022 14:45

El Parlament ha demanat al Govern que detalli quants diners s'ha gastat per preparar la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern. El PSC, En Comú Podem, la CUP, PP i Ciutadans s'han unit per aprovar una esmena d'una moció sobre l'Alt Pirineu i l'Aran, que reclama a l'executiu català un informe "detallat" de totes les despeses realitzades "per preparar i difondre la candidatura olímpica". El document s'haurà de presentar en el termini de tres mesos". ERC i Junts s'han abstingut en aquesta votació.

Tanmateix, a la mateixa sessió el Parlament ha reiterat el seu suport a aspirar als Jocs d'Hivern, atès que ha rebutjat l'enèsima proposta de la CUP per retirar la candidatura. En aquesta ocasió, la formació anticapitalista exigia que es renunciï a l'objectiu olímpic "per sempre", però només ha rebut l'adhesió dels Comuns. La resta de grups de la cambra hi han votat una vegada més en contra.

Jordi Fàbrega reivindica que la població de l'Alt Pirineu decideixi

En el marc d'aquest debat, i en representació del Pirineu, el diputat urgellenc de JxCat Jordi Fàbrega ha assenyalat que poden estar d'acord amb els Comuns i la CUP sobre algunes de les necessitats del Pirineu, però ha criticat que aquests partits insisteixin novament a aparcar la candidatura als Jocs sense que la població pirinenca ho hagi votat. Fàbrega subratlla que en aquest ple els tres diputats de l'Alt Pirineu -ell mateix, Jeannine Abella i Sílvia Romero- s'han posicionat un altre cop totalment a favor de l'esdeveniment olímpic. I defensa que el Pirineu "està sobradament preparat" per acollir-lo "sense cap nova infraestructura esportiva" i aprofitant l'avinentesa "per generar nou habitatge per donar resposta al nostre jovent", perquè entén que "amb aquestes inversions es disposaria de més recursos per aconseguir-ho".

I per damunt de tot, en el debat sobre els Jocs d'Hivern, Fàbrega ha exigit als grups parlamentaris "que deixin de tutelar des de la metròpoli" i "que deixin decidir-ho als pirinencs i pirinenques", perquè la gent que hi viu tot l'any "és qui més s'estima el Pirineu" i els més interessats en preservar-lo però també "en millorar-lo, en tenir els serveis públics de qualitat i en tenir les millors oportunitats per a la nostra gent". Per això, ha instat directament els Comuns, com a autors de la moció, a "deixar que es treballi des del Pirineu, explicar-ho al Pirineu amb transparència i votar-ho". I en referència tant al bloqueig del Govern de l'Aragó com a la campanya organitzada contra els Jocs, hi ha afegit que "per molt que el senyor Lambán i els seus companys de partit hagin dinamitat el projecte, i per molts autocars que facin pujar per dir-nos què hem de fer, el que s'ha de fer al Pirineu cal que ho decidim al Pirineu".

En la mateixa intervenció, el també vicealcalde de la Seu ha reafirmat "tot el suport a uns Jocs Olímpics d’hivern 100% catalans" i que no depenguin de l'Aragó, i va defensar novament que podrien ser "un accelerador de les reformes i millores, a tots els àmbits, que el Pirineu necessita". Finalment, ha aprofitat per animar a "participar al procés participatiu de l’Agenda Estratègica del Pirineu i en el de la llei de muntanya" i ha celebrat la previsió del Govern de desplegar delegacions dels seus departaments arreu de les comarques pirinenques.

Moció per potenciar el transport col·lectiu a l'Alt Pirineu

En un altre ordre de coses, s'ha donat el vistiplau a gran part de la moció dels comuns que insta el Govern a promoure el transport col·lectiu i l'accés a la xarxa de telefonia mòbil i de 5G a l'Alt Pirineu i l'Aran. La cambra també insta l'executiu català a treballar per ajustar els horaris de la línia RL2 (Lleida – Balaguer – Tremp – La Pobla de Segur) a "les necessitats quotidianes de la població", així com estudiar les inversions necessàries per millorar i per augmentar-ne les freqüències.

En el mateix debat, s'ha aprovat una esmena que reclama "revertir a control públic les concessions hidroelèctriques caducades o en vies d'extinció i iniciar un procés per retornar les que es continuen explotant sota frau de llei".

Finançament a l'Aran

Finalment, el Parlament ha exigit al Govern que revisi abans del desembre del 2023 l'acord de finançament amb l'Aran per "transferir les dotacions econòmiques necessàries per tal que el Conselh Generau d'Aran pugui desenvolupar amb plenitud totes les seves competències i funcions". Igualment, es vol que es despleguin els "diferents mecanismes de governança territorial previstos en la legislació actual per a la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran".

Mostrar formulari de contacte