Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parlament rebutja el canvi de límits provincials de cara al desplegament de les vegueries

El Parlament rebutja el canvi de límits provincials de cara al desplegament de les vegueries

CiU s'absté en considerar que la proposta d'ERC no està prou consensuada amb el territori Entre els canvis necessaris hi ha que tota la Cerdanya s'integri provisionalment a la demarcació de Lleida

Mapa de les 7 vegueries - 2010
Mapa de les 7 vegueries - 2010
19/10/2011 17:19

El Parlament de Catalunya ha rebutjat aquest dimecres una proposta de llei orgànica presentada per ERC que demanava continuar els tràmits per modificar els límits provincials. Aquest és un pas previ imprescindible per al futur desplegament de les vegueries. La mesura ha rebut els vots favorables del grup republicà i ICV, mentre que CiU s'ha abstingut i el PSC, el PP i Ciutadans hi han votat en contra.

La proposta s'ha presentat conjuntament amb la petició al Congrés de modificar el règim electoral general , una mesura que sí que s'ha aprovat.

El desplegament de la Llei de Vegueries requereix com a pas previ l'adaptació dels actuals límits de les quatre províncies. Això comportaria que tota la Cerdanya passés a dependre de Lleida i que el Solsonès passés a Barcelona, per, un cop superat el tràmit, integrar-se a les respectives vegueries de l'Alt Pirineu i Aran i de la Catalunya Central. També es preveu que el Baix Penedès passi a Barcelona.

El diputat de CiU i alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha justificat l'abstenció tot reiterant que la proposta no està prou consensuada amb el territori ni amb els partits. Batalla defensa que CiU continua apostant per la divisió en vegueries, prevista a l'Estatut, però subratlla que ni tan sols els partits que van aprovar la llei de vegueries s'han posat d'acord per a recolzar conjuntament aquest redactat, en al.lusió al vot contrari del PSC.

CiU considera que de moment la prioritat ha de ser la Llei de Governs locals.

En canvi, el diputat d'ERC Marc Sanglas ha lamentat que "CiU i PSC hagin impedit avançar en el desplegament de la llei". Sanglas considera que amb l'ajornament de les vegueries "es perd una gran oportunitat de construir estructures de país" i de fer una administració més propera als ciutadans. Des d'ERC consideren que els dos grans partits no es defineixen prou sobre la futura organització territorial.

Llei electoral

Pel que fa al règim electoral, el Parlament ha acordat que, mentre no hi hagi Llei Electoral catalana, els escons de les diputacions tinguin com a referència la comarca, i no pas el partit judicial com fins ara. Aquest model també es podria aplicar en cas que en el futur es faci la substitució de les diputacions pels consells de vegueria.

El nou tràmit s'ha aprovat amb l'acord de CiU, ERC, ICV i Solidaritat, que han rebutjat les esmenes de retorn que el PPC i Ciutadans havien presentat.

Mostrar formulari de contacte