Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parlament rebutja retirar de manera immediata el projecte dels Jocs d'Hivern

El Parlament rebutja retirar de manera immediata el projecte dels Jocs d'Hivern

La petició de la CUP i els Comuns de renunciar ara a la candidatura, sense consultar prèviament el Pirineu, és desestimada tant pels grups de govern com per la resta de la cambra. JxCat esmenta la Seu d'Urgell com a exemple de repercussió positiva d'un esdeveniment olímpic
Debat al Parlament de Catalunya, aquest dijous (Foto: ACN)
19/11/2021 12:50

El Parlament de Catalunya ha desestimat aquest dijous instar el Govern a renunciar als Jocs d'Hivern 2030 de manera immediata i sense consultar prèviament les comarques on s'hauria de celebrar l'esdeveniment, en el supòsit que la candidatura Pirineus-Barcelona es presenti i sigui escollida pel COI.

La reclamació, que formava part d'una moció presentada per la CUP i En Comú Podem, va ser rebutjada amb el vot contrari dels grups de govern (ERC i Junts) i també de la resta de grups de l'oposició. La moció demanava renunciar a la candidatura, sense ni tan sols consultar el territori. L'argument que donava la formació cupaire per a aquesta exigència és "el risc que no quedi neu en el cas que arribés a ser seleccionada". També instava el Govern a "presentar un pla de millora després d'haver escoltat les necessitats del territori".

En l'anterior intercanvi de documents amb el govern, els anticapitalistes havien demanat no donar més passes en la candidatura fins que es faci la consulta. Ara, però, ja en reclamaven directament la retirada sense aquest procés participatiu. Un extrem al qual s'hi ha negat una majoria molt àmplia del Parlament; concretament, els grups que representen 118 dels 135 diputats. 

Durant el debat, JxCat va qüestionar precisament el fet que la CUP i els comuns vulguin ara que es renunciï a la candidatura sense haver-se consultat a la població implicada, i va reivindicar el llegat positiu que els Jocs de 1992 va deixar, entre d'altres ciutats, a la Seu d'Urgell. La diputada Glòria Freixa va recordar que ella mateixa "havia crescut en una Barcelona grisa, trista i insegura, que probablement us recordarà el llegat que ens deixarà ara Ada Colau", i va convidar els anticapitalistes a "compartir per un moment què van significar els Jocs Olímpics de 1992, perquè van posar Barcelona, Banyoles, la Seu d'Urgell, i també el català i Catalunya, al centre del món". I hi afegeix que "al final es tractava d'esport i de portar a casa nostra uns Jocs que havien inventat els grecs, no nosaltres". Finalment, Freixa va apel·lar al caràcter assembleari de la CUP, en què "guanyen les majories", per demanar-los "que portin aquestes majories al territori i deixem preguntar a les terres del Pirineu si ells volen, o no volen, aquesta il·lusió".

Durant el debat, el diputat de la CUP per Girona Dani Cornellà va lamentar que el seu grup i el de Junts i ERC tinguin "posicions oposades" en temes com els Jocs Olímpics o l'Aeroport del Prat. Tot i celebrar haver-se entès en altres punts de la moció presentada, Cornellà apel·lava a "canvis importants en la lluita contra el canvi climàtic” i va dir que "els Jocs, l'aeroport o el port és negacionisme climàtic i no veure la realitat", i que la moció aprovada era "un mínim de mínims".

Sobre aquesta valoració, Glòria Freixa va retreure a Cornellà el fet que ell mateix hagi assistit a la cimera Cop26 de Glasgow amb avió, i des de l'aeroport del Prat, en lloc d'anar-hi amb tren com van fer molts activistes. Per això, va concloure, amb to irònic, que Cornellà havia preferit fer servir "un avió sostenible". El diputat cupaire va reconèixer que viu "amb moltes contradiccions", tot i que va replicar a Junts que "també reconeguin les seves, com ara dir que són independentistes i ser en un Parlament autonòmic i volent aprovar un pressupost autonòmic".

Per ERC, el diputat Eugeni Villalbí va lamentar que la CUP no acceptés la seva esmena sobre els Jocs i va dir que "en cap cas era una renúncia". Villalbí ha recordat que l'acord d'investidura inclou la celebració d'una consulta al Pirineu, però en cap cas retirar la candidatura de manera preventiva, i veu "legítim plantejar una consulta i poder defensar aleshores la seva posició". El diputat republicà va lamentar "el soroll i el context polític, que avui fa que no sigui possible arribar a aquests punts", i creu que "quan el soroll hagi passat ens seguirem entenent perquè compartim el punt de sortida".

La cambra tampoc ha aprovat, segons informa l'ACN, un punt d'una esmena d'En Comú Podem que anava en la mateixa línia. En el cas dels comuns, creuen que el projecte olímpic "suposa aprofundir en el monocultiu turístic i la precarietat laboral i per la seva inviabilitat en un context de canvi climàtic". Aquesta altra petició de retirada immediata també va rebre el rebuig de tota la resta de la cambra, amb l'única excepció de la CUP.

Pel que fa als grups de l'oposició que també hi van votar en contra, el PSC va acusar la CUP de "ser els del no a tot" i va animar el Govern a prendre "el camí alternatiu". La socialista Sílvia Paneque va instar l'executiu a "decidir quin model vol escollir, si eliminar els projectes de l'aeroport, el port i els Jocs o estar al costat de les solucions", i creu que els cupaires "no opten a descarbonitzar l'economia, opten per destruir-la".

En la mateixa línia, Marina Bravo (Cs) va criticar "les alternatives de progrés" que proposa la CUP i va lamentar que renunciïn als JO "amb l'excusa de la neu". I Eva Parera (PP) va assegurar que aquesta moció suposava "tornar a les cavernes" i va preguntar-se per què la CUP no hi ha afegit la proposta de "renunciar als mòbils, perquè són objectes contaminants".

Mostrar formulari de contacte