Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Pirineu català acull per primera vegada un curs de nivell 2 d'urgències en muntanya

El Pirineu català acull per primera vegada un curs de nivell 2 d'urgències en muntanya

La formació, coordinada per Enric Subirats, dóna continuïtat a la que ja es fa des de fa 15 anys en el nivell inicial. Per accedir-hi cal ser sanitari, tenir bons coneixements de muntanyisme i superar un grau 5 en escalada
Pràctiques en rescat de muntanya a Fígols i Alinyà (ACN/Ferran G. Queralt)
23/09/2015 12:20

Vuit sanitaris participen aquesta setmana, a la Cerdanya i l'Alt Urgell, en el primer Curs Internacional de Medicina d'Urgències en Muntanya de nivell 2. Aquesta és la primera vegada que el Pirineu català acull aquesta formació adreçada a profesionals sanitaris que ja hagin cursat el nivell 1 i tinguin prou autonomia en muntanya.

Aquest curs és organitzat per l'Hospital de Cerdanya, la Universitat de Girona i Mountain Medicine i està coordinat pel director mèdic del centre transfronterer cerdà i de la Càtedra de Medicina i Muntanya, Enric Subirats. El metge puigcerdanenc assenyala a l'ACN que "en el curs es revisen sobretot aspectes mèdics i temes de seguretat en muntanya". Per poder participar és requisit indispensable ser sanitari, estar format en urgències, ser autònom en muntanya i superar un grau 5 en escalada.

A banda de les pràctiques en escalada, també s'exercita el rescat en cova, rescat en paret de ferits d'escalada, rescats en via ferrada, pràctiques de gruatge en helicòpter o rescat en barrancs. Per això, una part de les pràctiques s'ha fet al municipi alturgellenc de Fígols i Alinyà. Enmig de tota aquesta activitat, apunta Subirats, hi ha "classes teòriques, conceptes nous, posada al dia i una segona part d'activitat que es farà a l'hivern".

El primer nivell ja fa quinze anys que es fa, i les pràctiques es fan en aquest cas a l'estació d'esquí de Masella. "No hi ha cap requisit per fer el primer nivell, no cal saber res ni de muntanya ni de socors i surten amb uns mínims", recorda el doctor Subirats. En canvi, "en aquest segon han de ser sanitaris, han d'haver fet el primer nivell, han de tenir autonomia en muntanya i han de conèixer la urgència".

Un dels inscrits, per exemple, és el sotsoficial de la secció d'infermeria dels Bombers d'Andorra, Juanjo Barrio, que explica que fa un parell d'anys que funcionen com a grup especialitzat i que la formació continua és bàsica per a la seva tasca. En relació al curs, Barrio assenyala que "es revisen molts conceptes, el tema mèdic i sanitari ens aporta molt, tenim l'oportunitat de treballar amb professionals del medi del rescat que ens aporta aquests coneixements".

El Curs compta amb la col·laboració de gairebé tots els cossos de seguretat dels estats espanyol, andorrà i francès. Hi prenen part Mossos d'Esquadra, Bombers de la Generalitat, Bombers d'Andorra, Bombers Francesos, Guàrdia Civil, Gendarmeria i Exèrcit Francès. Subirats assegura que "aquesta col·laboració és indispensable per tal de poder fer el curs".

Els alumnes participants, un cop fet el curs, obtindran una acreditació que és la que es demana per a treballar en grups organitzats de rescat internacionalment.

Mostrar formulari de contacte