Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Pirineu qüestiona novament el confinament per municipis i alerta de les seves conseqüències econòmiques

El Pirineu qüestiona novament el confinament per municipis i alerta de les seves conseqüències econòmiques

L'hostaleria afirma que les noves restriccions deixen alguns establiments "tocats de mort", després d'un Nadal ja marcat per les limitacions. Tot i que el Procicat permet finalment accedir a serveis de capitals comarcals des de municipis petits, representants pirinencs segueixen reclamant que els tancaments siguin per comarques
Un bar al centre d'Alp, tancat a causa de les restriccions de mobilitat (Foto: ACN)
05/01/2021 14:40

Representants polítics i econòmics del Pirineu han tornat a qüestionar les darreres hores el fet que el Govern, a través del Procicat, imposi novament el confinament per municipis, que a més a més aquests propers dies també estarà en vigor entre setmana. Entitats com la Federació d'Hostaleria de Lleida alerten que aquesta nova restricció extrema de la mobilitat deixarà alguns dels seus associats "tocats de mort", després que durant la campanya de Nadal ja s'han vist afectats per les restriccions vigents per a l'arribada de visitants.

El president de la Federació, Josep Castellarnau, ha afirmat a l'ACN que la nova prohibició de sortir del municipi de residència a partir del 7 de gener suposa per a ells un "cop fort", ja que implicarà haver d'anul·lar totes les reserves que ja tenien per a aquests dies, en què molta gent havia planificat fer un pont festiu entre dijous i diumenge. Tot i reiterar que entenen que cal vetllar per la salut, Castellarnau adverteix que "la salut econòmica també és important" i que amb les constants restriccions, al Pirineu, l'estan deixant "molt tocada, o tocada de mort". I, atès que se'ls impedeix novament treballar amb normalitat, ha demanat al Govern "ajuts directes per poder pal·liar la situació" i que, "com a mínim", s'anul·lin o congelin tributs per minimitzar les despeses, tenint en compte que són "els principals damnificats d'aquesta pandèmia".

Segons el gremi les reserves per aquest dissabte i diumenge arribaven fins al 60 o al 70% en el cas dels hotels i allotjaments situats a peu de les pistes d'esquí, i entre el 30 i el 40% a la resta del territori de muntanya. Castellarnau hi afegeix que la campanya "tot just acabava de començar" i, com a dada positiva, valora que aquestes festes de Nadal s'havia assolit una ocupació de fins al 90% en algunes zones del Pirineu, amb l'excepció evident de la Cerdanya pel tancament de l'accés a la comarca. Com a resum, la Federació d'Hostaleria creu que "els allotjaments han pogut treballar durant aquests dies" però que la facturació final se n'ha ressentit per les restriccions horàries encara vigents a bars i restaurants, els quals ara mateix "no poder cobrir despeses". I conclouen que "aquest para i engega és inviable" pel sector.

El Pallars Sobirà recorda que ara té una "incidència mínima de COVID"

En l'àmbit polític, alguns dels principals representants locals del Pirineu ja han qüestionat públicament que es torni al confinament per municipis i, especialment, que aquest s'apliqui a tot Catalunya sense excepcions. L'alcalde de Sort, Raimon Monterde, ha denunciat que en comarques com el Pallars Sobirà això "no té sentit", i encara menys en un moment en què, a diferència de bona part de Catalunya, la comarca té "una incidència mínima de COVID".

Per exemplificar aquestes diferències amb les àrees urbanes, Monterde també recorda que "la Població del Pallars Sobirà cabria en una sola illa de l'Eixample", a Barcelona, i que "les 5.000 persones del concert de Raphael superen la població major d'edat de la comarca", en al·lusió a la polèmica que ha causat la recent actuació multitudinària d'aquest cantant, en un recinte tancat de grans dimensions a Madrid i amb poca o gens de distància entre espectadors.

D'altres batlles del Pirineu també han recordat que un tancament per municipis impedeix l'accés de moltes poblacions pirinenques a molts serveis o comerços, que en aquests casos només es troben a les capitals comarcals. Sobre aquest punt, l'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, ha matisat que la resolució final del Procicat, publicada aquest dimarts al DOGC, sí que permet la mobilitat pels veïns de municipis petits per anar a comprar, en aquells casos en què no disposen de determinades botigues o serveis al seu poble. Un extrem que, segons Fàbrega, han confirmat des del Departament d'Interior i la Direcció General d'Emergències.

Fàbrega espera que les noves mesures ajudin a "frenar la pujada de casos, i així disminuir hospitalitzacions i, sobretot, defuncions". Però, en tot cas, l'alcalde urgellenc coincideix amb d'altres batlles del Pirineu a l'hora de seguir defensant "que en comarques pocs poblades, com al Pirineu, el confinament hauria de ser comarcal en lloc de municipal".

El Consell Comarcal del Ripollès ho qualifica de "centralista"

En una línia semblant, el Consell Comarcal del Ripollès ha qualificat el nou confinament per municipis com un "greuge per a les zones menys poblades". El seu president, Joaquim Colomer, qualifica la mesura de "centralista" i creu que "no té en compte la realitat del territori" perquè, remarca, "no és el mateix confinar un municipi de 40.000 habitants com Vic que pobles del Ripollès, on més de la meitat no arriben als 400 habitants". Per això, Colomer s'ha sumat a la reclamació que a les àrees de muntanya el confinament sigui per comarques.

 

Mostrar formulari de contacte