Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El ple de la Seu aprova buscar una solució a la finca de Cal Gispert

El ple de la Seu aprova buscar una solució a la finca de Cal Gispert

La moció de Compromís tira endavant per unanimitat amb les esmenes presentades per la resta de grups. L'equip de govern apunta que ja s'ha intentat un acord de compra o permuta, però que per ara la propietat no ho ha facilitat

Finca de Cal Gispert
Finca de Cal Gispert
13/11/2018 10:45

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns per unanimitat una moció en què s'insta el consistori a buscar solucions a l'estat de la finca del número 43 del carrer Major, coneguda com Cal Gispert. La proposta, presentada per Compromís X La Seu, va rebre el suport de la resta de grups (PDeCAT, ERC i CUP) mitjançant la incorporació de transaccions al text inicial.

El portaveu de Compromís, Òscar Ordeig, considera que cal buscar un acord amb la propietat per tal que en aquest espai en desús s'hi construeixi un edifici amb pisos de lloguer social. Ordeig recorda que per a Cal Gispert el consistori va concedir una llicència d'enderroc, però que des de llavors el solar ha estat abandonat i no s'hi ha fet cap construcció, cosa que perjudica la imatge del carrer Major. Si no s'arriba a un acord de compra o permuta amb la propietat, Ordeig considera que caldria iniciar els tràmits per fer una expropiació forçosa, sempre d'acord amb la llei. Segons el primer grup de l'oposició, cal evitar que es produeixi un cas semblant al de Cal Rovelló, que va estar anys sense construir-s'hi, i establir un termini clar perquè la finca estigui novament edificada perquè "si no es condiciona, el centre històric es va deteriorant".

Per l'equip de govern, el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Jesús Fierro (PDeCAT) va mostrar-se plenament d'acord en la necessitat de solucionar aquesta qüestió, però va subratllar que en casos com aquests "l'Ajuntament no es pot saltar la llei" ni tampoc es pot condicionar una llicència al marge del que està establert legalment. Fierro va exposar que s'ha s’ha fet gestions, intentant parlar amb la propietat, perquè la parcel·la no estigui abandonada, i que ja es va intentar fer una compra per fer-hi habitatges socials, però la resposta de la propietat va ser negativa. A tot plegat, hi afegeix el fet que "el contacte amb la propietat no és fàcil", perquè pertany a dues germanes que viuen fora de la Seu i en ciutats diferents, una a Barcelona i l'altra a Madrid. Per tot plegat, Fierro creu que cal fer "gestions pràctiques" si es vol desencallar el conflicte. En aquest sentit, l'equip de govern va proposar modificar el punt 2, que instava l'ajuntament a recórrer a l'expropiació forçosa en el termini de sis mesos. Una esmena que va ser acceptada per Compromís.

El portaveu d'ERC, Francesc Viaplana, va mostrar-se d'acord amb la moció, però va demanar que es modifiqués el punt que especifica que els pisos s'han de destinar a gent jove. Viaplana considera que actualment "a la Seu hi ha un problema d'accés a l'habitatge a preu assequible, que afecta totes les franges d'edat", i que per tant no s'hauria d'establir un límit d'edat en l'accés a aquests pisos. Esquerra, en l'esmena, proposa que els barems de valoració prioritzin els joves, però que tinguin la possibilitat d'accedir-hi gent de totes les edats.

Per la CUP, Pau Lozano va recolzar tant la moció com les esmenes presentades. Lozano considera que "si s’ha intentat d'altres vegades arribar a un acord i no s'ha aconseguit, no cal esperar", perquè "la Llei de l’Habitatge de vegades permet un mitjà més directe", com pot ser la via de l'expropiació forçosa.

Sobre aquest punt, Jesús Fierro va reiterar que "cal assegurar que la llei ens doni cobertura, i que el dia després, si  no hi ha solució, no calgui un nou termini".

Mostrar formulari de contacte