El ple de la Seu aprova cedir l'espai pel nou CAP i contractar un crèdit pel nou magatzem de les Brigades Municipals
L'edifici d'atenció primària es construirà als antics garatges d'Alsina Graells, alhora que s'alçarà una nova nau al peu de l'avinguda del Salòria. L'oposició qüestiona la prioritat d'ambdues inversions mentre que l'equip de govern les considera necessàries
El plenari d’aquest mes de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha aprovat la cessió dels antics magatzems de l’Alsina Graells perquè el Departament de Salut hi construeixi el nou Centre d’Atenció Primària (CAP) de la ciutat. Paral·lelament, al mateix ple s’ha acordat la contractació d’un crèdit per a la construcció del nou centre de serveis de les Brigades Municipals, que estarà ubicat a l’espai de l’antiga escola La Valira, entre l’avinguda del Salòria i el carrer de l’Orri.
El crèdit per al magatzem s’ha contractat per un valor de 2 milions d’euros, amb una previsió de tres anys d’amortització. En cas que l’obra no requereixi l’ús total d’aquesta quantitat, l’ajuntament utilitzarà el romanent per fer una amortització anticipada de deute. El crèdit es va aprovar amb el vot favorable de l’equip de govern (PDeCAT) i ERC i el vot contrari de Compromís i la CUP, mentre que la cessió dels antics garatges va comptar amb el suport de tots els grups tret de la CUP.
Pel que fa a la cessió dels antics garatges, al carrer del Bisbe Guitart, el portaveu de la CUP, Pau Lozano, va dubtar de la necessitat de construir el nou CAP ja que considera que és més urgent construir un nou hospital, alhora que creu que el trasllat de l’atenció primària “perjudicarà l’hospital” ja que el patronat deixarà de cobrar lloguer pel CAP. També va mostrar la preocupació perquè no es contempli el retorn de l’espai si en el futur el servei es privatitzés, cosa que la resta de grups veuen improbable. Alhora, Lozano va rebutjar “que la inversió més gran de l’Ajuntament hagi de ser ara un nou edifici de la brigada d’obres”, perquè entén que aquesta funció la poden assumir d’altres espais.
Per ERC, Francesc Viaplana també va dubtar de si aquestes inversions són prioritàries, en considerar que “hi ha d’altres necessitats com la Ciutadella i el polígon”, alhora que creu que “l’obra podria ser més barata”. Tot i això, Viaplana va justificar el vot favorable perquè “és una inversió de futur, atès que és l’últim espai cèntric que queda a la ciutat en el qual l’Ajuntament hi pugui fer un soterrani i una planta”. Xavi Munt hi va afegir que el nou CAP serà una millora positiva per a la ciutat, si bé espera que el canvi no afecti el funcionament dinàmic dels circuits sanitaris.
El portaveu de Compromís, Òscar Ordeig, va qüestionar tant l’oportunitat com la viabilitat del nou magatzem, juntament amb el fet que calgui contractar un préstec. Segons Ordeig, l’indret triat “és un espai cèntric que hauria servit per a d’altres serveis” i considera que les brigades no són “ni un servei bàsic essencial ni ajuda a la dinamització econòmica”. Compromís creu que “el que cal és prioritzar inversions rentables socialment i econòmicament”.
Pel PDeCAT, el primer tinent d'alcalde, Jesús Fierro, va respondre tot recordant a l’oposició que “el CAP és una necessitat llargament reivindicada per professionals i usuaris” i que “atès que s’ha trobat els diners, cal tirar-ho endavant”. Pel quye fa al magatzem de les brigades, Fierro va puntualitzar que “la inversió de la legislatura no és només aquesta, n’hi ha d’altres tant o més importants, com ara la plaça Joan Sansa o el mateix CAP”. Alhora, va defensar la feina de les brigades i la necessitat “que puguin treballar amb facilitat”, com també que “no se’ls pot tractar de manera despectiva”.
Pel que fa a la viabilitat, Jesús Fierro va recordar que les brigades estan formades per més més de 40 persones i que l’altra opció que hi havia sobre la taula, comprar i habilitar una nau al Polígon industrial, “no està feta com si res”. A més a més, apunta que “portar els treballadors de les brigades al polígon és poc operatiu: perdrien cada dia mitja hora de feina per fitxar, cosa que suposa un cost de 50.000 euros/any, que l’ajuntament s’estalvia amb un local cèntric”. Finalment, Fierro conclou que el magatzem “és una inversió necessària encara que no sigui vistosa ni agraïda, com tampoc no ho va ser la renovació del clavegueram però s’havia de fer”.