El ple de la Seu aprova una modificació per a la reforma i ampliació del Museu Diocesà
L'espai museístic comptarà amb una nova entrada des del carrer dels Canonges. Els canvis urbanístics impliquen que l'edifici de Cal Roger i una part de la plaça del Deganat passin a tenir la qualificació d'equipament
El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat de forma inicial aquest dilluns una modificació del Pla General d'Ordenació Urbana per permetre la reforma i ampliació del Museu Diocesà d'Urgell. Aquest pas farà possible que l'edifici de Cal Roger i una part de la plaça del Deganat, passin a tenir la qualificació d'equipament.
L’ampliació del Museu Diocesà es farà per darrere de l’actual seu, després que el Bisbat adquirís l'immoble, del segle XIV, que s’annexionarà ara a l'equipament cultural i patrimonial. Amb les modificacions aprovades es guanyarà 544 metres quadrats.
Aquest punt de l'ordre del dia es va aprovar amb el vot a favor de l'equip de govern (Junts i ERC) i Compromís X La Seu, i l'abstenció de la CUP. L'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, va puntualitzar que la modificació anirà acompanyada d'una compensació, que probablement anirà vinculada a terrenys de l'entorn del Camí Ral de Cerdanya, davant del Seminari Diocesà. Fàbrega apunta que els aspectes aprovats aquest dilluns "són canvis purament urbanístics, en què el principal canvi és que una casa de 273 m2 que fins ara tenia qualificació residencial passarà a ser part d'un museu". Pel que fa a l'espai viari de 271 m2 de la plaça del Deganat, situat entre l'església de Sant Miquel i l'Esplai de la Gent Gran, canvia de qualificació i passarà d'espai públic a equipament.
Posicionament dels grups municipals
El portaveu de Compromís, Òscar Ordeig, va mostrar el suport a l'aprovació inicial de la modificació del PGOU perquè, assenyala, "el centre històric de la ciutat ha d'esdevenir el principal dinamitzador econòmic i turístic de la ciutat". Ordeig valora especialment el fet que "es podrà accedir al museu des del carrer dels Canonges, un dels més bonics de casa nostra", i conclou que l'Ajuntament "ha de facilitar i incentivar les iniciatives ciutadanes i d'entitats que vulguin desenvolupar projectes al centre històric". En el cas concret del museu, Compromís creu que amb aquesta ampliació "pot esdevenir un referent nacional i internacional, pel gran valor de les seves obres".
La portaveu de la CUP, Xènia Antona, va demanar que es concretés el conveni amb el Bisbat d'Urgell i quines prestacions n'obté l'Ajuntament a favor del municipi. Antona va abstenir-se en no veure clar "quins són els tractes de cessió d'ús".