Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El ple de la Seu dóna el vistiplau al compte general del 2018

El ple de la Seu dóna el vistiplau al compte general del 2018

El document econòmic es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern (Junts X La Seu i ERC), el vot contrari de Compromís X La Seu i l'abstenció de la CUP
Ple municipal de la Seu d'Urgell
17/09/2019 19:30

El ple de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns el compte general de l'Ajuntament de 2018 amb els vots a favor de l'equip de govern (Junts X La Seu i ERC), el vot contrari de Compromís X La Seu i l'abstenció de la CUP. El document econòmic sobre el pressupost del consistori urgellenc havia estat sotmès prèviament a exposició pública.

Compromís i la CUP van aprofitar la votació per recordar els seu posicionament crític envers els pressupostos municipals. El portaveu de Compromís, Òscar Ordeig, va indicar que el compte general és "una foto de la materialització de l'anterior legislatura", en què "no pot ser que sobrin diners". En aquest sentit, Ordeig va qüestionar el fet que s'utilitzi el romanent de tresoreria "de cada any" per a fer inversions. Així mateix, l'oposició va tornar a criticar l'entramat de societats que hi apareixen. "Confonen al ciutadà i minven la transparència", es lamentava Ordeig. I hi afegia: "També denunciem un augment preocupant d'impostos i una davallada dels serveis públics; cal una reflexió sobre com es gestiona el consistori".

Per la seva banda, la regidora de la CUP Xènia Antona va plantejar dubtes sobre el romanent de més d'un 10 per cent del pressupost que s'acumula en cada exercici. "No és casual i això té una finalitat: invertir diners en obra pública i no en despesa social", va sentenciar.

El vicealcalde Francesc Viaplana va insistir en què l'aprovació del compte general és "un tràmit tècnic" i va puntualitzar que durant el període d'exposició pública no es va rebre "cap al·legació". Viaplana va voler deixar clar que les explicacions de l'oposició "són un debat previ als pressupostos" i va instar els partits a consultar qualsevol qüestió econòmica als tècnics municipals. "La transparència és màxima", va subratllar.

Modificacions de pressupost

Entre els punts de l'ordre del dia també es van aprovar diverses modificacions de pressupost, a les quals va oposar-se la CUP i s'hi va abstenir Compromís. Els canvis permetran la millora del camí de Sant Isidre (267.000 euros) i el carrer Terrats de Castellciutat (6.058 euros), a més de la compra d'una nevera per a la Fira de Sant Ermengol (3.575 euros) i una intervenció al SUD-3 (15.150 euros).

En relació amb un canvi de destí de préstec, la votació va tirar endavant amb el suport de l'equip de govern (Junts i ERC) i el vot contrari de Compromís i la CUP. D'altra banda, en el punt sobre la declaració d'inversions financerament sostenibles, hi van votar a favor els grups de l'equip de govern (Junts i ERC) i Compromís, mentre que la CUP va optar per l'abstenció.

Per part de Compromís es va justificar el "sí" perquè van considerar les inversions "urgents i necessàries", malgrat indicar que caldria liquidar préstecs i no pas fer modificacions de crèdit. Així mateix, el regidor Joan Barrera va incidir en el fet que les qüestions econòmiques estan lligades als pressupostos i va recordar que els comptes del 2018 "no són adequats per a la ciutat". En el mateix sentit es va expressar la regidora de la CUP Xènia Antona, que va subratllar “la manca d'aposta social” dels pressupostos municipals.

En un altre ordre de coses, l'Ajuntament va informar que el període mitjà de pagament és d'una mitjana de 18,34 dies, després de posar-se sobre la taula els informes trimestrals sobre morositat. També es va aprovar la modificació del pacte-conveni amb els treballadors.

Juntes extraordinàries

Abans de la sessió plenària municipal es va dur a terme a la mateixa sala de plens una Junta General Extraordinària d'HIULS i el Parc del Segre SA en què es van designar els representants. Tant Compromís com la CUP es van mostrar crítics amb el sistema de societats municipals “per la manca de transparència que impliquen” i van instar a donar contingut a HIULS. D'altra banda, en començar el ple es va presentar dos nous agents de la policia municipal.

Mostrar formulari de contacte