Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El ple de la Seu se suma al Pacte contra la Segregació Escolar

El ple de la Seu se suma al Pacte contra la Segregació Escolar

L'adhesió s'ha aprovat amb el vot favorable de PDeCAT, Compromís i ERC i l'abstenció de la CUP. També ha tirat endavant la moció de suport a la Vaga Feminista

Ple de l'Ajuntament de la Seu - Febrer 2019
Ple de l'Ajuntament de la Seu - Febrer 2019
12/02/2019 14:10

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns l'adhesió del consistori al Pacte contra la Segregació €Escolar, que impulsa el Síndic de Greuges de Catalunya amb el suport del Departament d'Educació de la Generalitat. La mesura es va acordar amb els vots favorables de l'equip de govern (PDeCAT) i de Compromís i ERC, mentre que la CUP es va abstenir.

Pel PDeCAT, la regidora d'Ensenyament, Sílvia Iscla, va exposar que el pacte és "imprescindible per a la qualitat educativa de tot l'alumnat i per treballar per l'equitat". Entre les mesures concretes que s'hi preveuen per aconseguir-ho, Iscla va esmentar la revisió dels criteris d'admissió de l'alumnat, la millora del finançament i els ajuts d'escolarització.

Per Compromís X La Seu, Conxita Rabasa va valorar que, tot i que el pacte hauria pogut "aprofundir més" en la qüestió, el consideren que és un avenç "positiu". Per Rabasa, "la segregació és un problema que va a més" i cal plantejar "l'educació com un dret universal", com també prioritzar l'ascens social i acadèmic en base als mèrits de cadascun i incentivar la possibilitat de millora de tothom.

En nom d'ERC, Xavi Munt va mostrar el ple suport al pacte, recolzat pel Departament d'Educació, i creu que l'acord planteja mesures "necessàries i fàcils d'assolir" per a les administracions locals. Munt va agrair la tasca feta pel síndic Rafael Ribó per donar suport als escolars.

El portaveu de la CUP, Pau Lozano, va justificar l'abstenció perquè, tot i matisar que bona part del contingut els sembla encertat, consideren que pacte és "insuficient" i "no afronta el problema d'arrel", alhora que considera "injustificat que a la taula de negociació no hi fos convidat el sindicat CGT". Lozano creu que en aquest document "no hi ha una concreció de com augmentar el pressupost" i recorda que des de la CUP advoquen per una "xarxa educativa 100% pública i per "no primar escoles concertades".

Moció per la Vaga Feminista

El ple de la Seu també ha aprovat la moció presentada per la CUP perquè l'Ajuntament de la Seu doni suport a la Vaga Feminista convocada pel 8 de març per part de col·lectius feministes i sindicats. En la sessió es va aprovar per unanimitat tres dels quatre punts proposats, mentre que es va descartar el quart, en què es reclamava que el consistori es personi en totes les denúncies penals per assetjament laboral que es presentin des del municipi. En aquest últim punt, només el regidor de la CUP hi va votar a favor, mentre que el PDeCAT i Compromís van votar-hi en contra i ERC es va abstenir.

L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, va expressar que l'equip de govern comparteix l'exposició de motius, però va posar diversos matisos al text proposat per tal que s'ajustés a les possibilitats reals d'actuació del consistori. D'una banda, va recordar que l'Ajuntament, com institució, "pot adherir-s'hi i fer-ne difusió, però alhora ha de treballar per garantir els serveis mínims". De l'altra, va indicar que cal consultar prèviament amb la secretaria municipal quines han de ser les clàusules per evitar l'escletxa salarial en els contractes municipals. Finalment, pel que fa a la personació en denúncies locals per assetjament -tant de l'ajuntament com d'altres administracions o d'empreses- l'equip de govern va indicar que només hi estarien d'acord si prèviament s'estudien aquestes denúncies "cas per cas", per determinar si és procedent o no que el consistori s'hi presenti com a acusació.

En aquesta última qüestió la CUP va desestimar la petició d'acceptar canvis el text, motiu pel qual el ple va rebutjar el quart punt de la moció, atès que Compromís es va expressar en una línia semblant pel que fa a la necessitat d'assegurar que aquestes propostes s'ajusten a la legalitat i a la capacitat real d'actuació de l'Ajuntament. Conxita Rabasa es va mostrar d'acord amb les esmenes proposades per l'alcalde i, pel que fa concretament al quart punt, coincideixen que cal estudiar les denúncies cas per cas. També va concretar que "la vaga és un dret personal i s'hi pot donar suport institucional, però cal prudència i garantir els funcionament mínim dels serveis públics".

Per ERC, Xavi Munt va expressar el suport a tota la moció "com a grup progressista, d'esquerres i feminista". Tot i això, Munt va lamentar que la CUP no hagués plantejat la possibilitat de presentar una moció conjunta "en un tema tan important", tal com es fa en d'altres temes de caire general, i creu que s'hauria pogut consensuar el text entre els grups abans de presentar-la al ple. Per aquest motiu, Esquerra es va abstenir en el quart punt i va recolzar l'esmena presentada per l'equip de govern al primer punt.

En l'exposició de motius de la CUP, Pau Lozano va exposar que la Vaga Feminista es convoca "contra l'explotació capitalista, patriarcal i racista, que nega el dret a una vida digna i a una sobirania plena com a dones, tant als Països Catalans com arreu del món". Per a la formació anticapitalista, "la divisió sexual del treball provoca que totes les tasques de la llar i les tasques de reproducció i de cura que realitzem les dones, pràcticament en solitari, no tinguin valor reconegut, ni econòmic, ni social, ni institucional, tot i ser tasques imprescindibles per garantir el manteniment de la vida".

Modificacions de pressupost

Dins del ple d'aquest dilluns, l'Ajuntament també ha aprovat d'altres punts com ara el tancament de comptes corresponent al 2017 i modificacions de crèdit al pressupost actual. Entre elles, l'ampliació de la partida per a neteja viària en cas de nevades (19.000 €), l'auditoria de comptes al final de la legislatura (47.000 €); suport al Festival del Joc del Pirineu (3.000) i a la Fira Click (10.000), inversió en el sistema de videovigilància al carrer (16.000), tancament de la campanya d'identificació de gossos (21.000) i millores al Parc del Segre per al Mundial d'Aigües Braves (150.000 €). Els canvis van tirar endavant amb el vot favorable de l'equip de govern, el vot en contra de Compromís i la CUP i l'abstenció d'ERC.

D'altra banda, en els informes d'alcaldia, Albert Batalla va expressar el condol de l'Ajuntamet per la defunció de Celes Puy, pionera de la radiodifusió a la Seu als anys 50 i 60 del segle passat. La missa funeral per Puy, que va morir diumenge als 87 anys, es va celebrar aquest dilluns mateix a la Catedral.

Pel que fa justament al temple urgellenc, Batalla va avançar que properament duran a terme un acte públic per explicar l'estat actual de la candidatura conjunta amb Andorra i Foix per al reconeixement de la Catedral, i d'una dotzena més d'edificis, com a Patrimoni de la Humanitat, després que el Govern andorrà ja ha iniciat els tràmits de sol·licitud davant la UNESCO.

Mostrar formulari de contacte