Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El poeta Joan Graell i Piqué s'endú el guardó de poesia de la 58a edició dels Premis Recvll de Blanes

El poeta Joan Graell i Piqué s'endú el guardó de poesia de la 58a edició dels Premis Recvll de Blanes

També han estat premiats Jaume Aubanell, Ruth Vila i Ferran Garcia-Oliver. L'acte de lliurament dels guardons ha comptat amb la presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs

Premiats en la 58a edició dels Premis Recvll de Blanes (Foto: Ajuntament de Blanes)
Premiats en la 58a edició dels Premis Recvll de Blanes (Foto: Ajuntament de Blanes)
14/03/2022 18:20

El poeta i narrador Joan Graell ha guanyat el guardó de Poesia Benet Ribas dels Premis Recvll de Blanes amb l'obra "Alfabet de l'ombra". El lliurament del premi, dotat amb 1.500 euros, s'ha fet aquest diumenge al Teatre de Blanes i ha comptat amb la presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, i l'alcalde del municipi, Àngel Canosa.

Joan Graell va néixer a Cambrils, al municipi d’Odèn (Solsonès), i actualment resideix a Organyà i treballa a l’Institut Joan Brudieu de la Seu d'Urgell. L’any 1997 es va donar a conèixer com a poeta amb l'obra ‘Un llapis com el vent’, i des de llavors ha publicat cinc llibres de poemes. L'escriptor alturgellenc ha obtingut diverses distincions, entre les quals hi ha el Premi Guillem Viladot. També ha conreat la narrativa curta i el microrelat, on també ha estat premiat en diverses ocasions.

Els poemes d'"Alfabet de l’ombra" recreen "un món primigeni, un passat remot al qual s’accedeix a partir de les restes d’un naufragi". Joan Graell ja ha avançat que el llibre es publicarà a la primeria de 2023 a la col·lecció Biblioteca de la Suda de Pagès Editors.

La 58a edició dels Premis Recvll ha sumat 56 treballs i, de les cinc categories literàries que hi ha, la que ha tingut menor presentació d’originals ha estat la de Teatre, amb cinc obres. D’aquestes cinc, una d’elles no s’ha tingut en consideració perquè ja havia estat representada, i respecte a les quatre restants, el jurat ha decidit que cap d’elles tenia el nivell suficient de qualitat per accedir al guardó, de manera que ha decidit declarar el premi desert.

Altres premiats

Premi de Narració Joaquim Ruyra – Dotació: 2.500 €

Jaume Aubanell Cama (Barcelona) – Obra: El gust és meu

Nascut a Malgrat de Mar, veí municipi de Blanes, i actualment resident a Barcelona, Jaume Aubanell remarca en la seva biografia que és fill de pagesos, i al llarg de la seva vida ha conreat especialment el gust per la gastronomia. La seva passió pel menjar i la cuina l’ha vehiculat a través de l’escriptura, on ha signat títols com ‘La coquessa’ (2019), guanyadora del XXX Premi Literari de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa. Pel que fa a ‘El gust és meu’, aplega 15 contes que tenen l’aparença d’historietes de cuinar i menjar, marcades per passions molt humanes.

Premi de Retrat Literari Cornellà-Abril – Dotació: 800 €

Ferran García-Oliver (Gandia, València) – Obra: Hèracles a Sueca

L’escriptor i historiador Ferran García-Oliver compta amb una profusa producció literària que gira a l’entorn dels viatges i els dietaris. Catedràtic d’història medieval de la Universitat de València, ha escrit nombrosos articles i llibres d’investigació, entre els quals destaquen ‘Ausias Marc’, la biografia del poeta, o bé ‘Els murs fràgils dels calls. Jueus i jueves dels Països Catalans. Respecte ‘Hèracles a Sueca’ és, a més a més d’un relat, una evocació de Joan Fuster, tot just enguany que es compleix el primer centenari del seu naixement. Compara el treball infatigable de Fuster per la construcció dels Països Catalans entorn de la llengua i la cultura amb els dotze treballs d’Hèracles, o Hèrcules, que és el mateix.

Premi de Periodisme Salvador Reynaldos – Dotació: 800 €

Ruth Vilar Jarabo (Castellterçol, Barcelona) – Obra: Reajustar o emmalaltir

La guanyadora del Premi de Periodisme és autora i directora teatral cofundadora, juntament amb l’actor Salva Artesero, de la companyia ‘Cos de Lletra’. Ha publicat i estrenat més d’una vintena de textos dramàtics, assajos i de divulgació. Entre les seves obres destaquen ‘Las ávidas raíces’, que es podrà veure el proper mes de maig al Teatre Dau al Sec de Barcelona, i col·labora habitualment amb diversos mitjans, com ara ‘Primer Acto’ i ‘Uñas Negras’, on escriu amb el pseudònim de Pepa Pertejo. L’article ‘Reajustar o emmalaltir’ assenyala l’abast de la influència col·lectiva en la salut individual, i planteja el dilema de si la societat està disposada a canviar els seus hàbits socials en benefici de la comunitat.

Mostrar formulari de contacte