Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell nega "amb tota rotunditat" les acusacions de Compromís

El president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell nega "amb tota rotunditat" les acusacions de Compromís

Miquel Sala atribueix a "un breu debat entre dos polítics amb posicionaments diferents" la situació viscuda amb la consellera Carlota Valls i manifesta que "cal tenir molta cura a fer servir temes tan sensibles com les actituds masclistes, les coaccions i abusos, com a arma política"

Consell Comarcal de l'Alt Urgell
Consell Comarcal de l'Alt Urgell
25/09/2019 21:05

El president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell (CCAU), Miquel Sala, ha negat "amb tota rotunditat" les "greus acusacions d'amenaces, intimidacions i actitud masclista" denunciades aquest dimarts en roda de premsa per la portaveu de Compromís pel Pirineu, Carlota Valls. Sala atribueix a "un breu debat entre dos polítics que defensaven posicionaments diferents" el moment viscut amb la consellera i exposa les seves explicacions al respecte de les declaracions de l'oposició.

En un comunicat de premsa fet públic aquest dimecres, Sala posa en antecedents l’opinió pública i exposa primerament que, condicionat pel topall de despesa establert per llei, el Consell Comarcal està obligat —com qualsevol altra administració pública— a elaborar un Pla Econòmic Financer (PEF) que contempli les mesures necessàries per tal de situar els seus comptes dins dels límits que fixa el Ministeri d’Hisenda. Així, explica que el PEF de l'ens comarcal, que actualment encara es troba en fase d’elaboració, preveu diverses mesures d’estabilitat financera de la institució. Una d’aquestes mesures possibles seria l’externalització de la gestió dels menjadors escolars, amb la plena garantia del manteniment de la qualitat del servei en tots els seus aspectes (menús, monitoratge, etc.). "Una opció, per tant, que està sobre la taula, en fase d’estudi i debat, però que en cap cas està aprovada", especifica el text.

El president del CCAU continua les seves explicacions concretant que "en el marc de les bones relacions i confiança mútua que l’equip de govern ha volgut mantenir des del principi del mandat amb el grup de l’oposició", es van donar a conèixer diverses mesures en estudi, entre les quals la dels menjadors escolars, a la cap de l’oposició i portaveu del grup de Compromís, la consellera senyora Carlota Valls, tot subratllant-li que era una opció a parlar i consensuar entre tots.

Sala lamenta la "desagradable sorpresa" quan va saber que Carlota Valls havia presentat una moció a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell en la qual donava per feta l’externalització dels menjadors escolars per part del Consell Comarcal, i assenyala la decepció que va suposar "que aquella informació confidencial que havia facilitat a la cap de l’oposició fos utilitzada des d’una altra institució per atacar el Consell Comarcal amb una clara tergiversació de la realitat".

Arran d'aquest fet, després del darrer ple del Consell Comarcal, celebrat el dia 12 de setembre, el president del Consell Comarcal assenyala que va voler comunicar a la consellera de Compromís la seva contrarietat pel fet que ella hagués fet ús d’aquella informació "no pas amb la voluntat de participar en la solució, sinó, ben al contrari, per crear un relat ple de falsedats o, en el millor dels casos, de mitges veritats en un tema tan sensible con és el dels menjadors escolars, atès que afecta centenars d’alumnes i famílies de la nostra comarca". Alhora, va fer saber a Carlota Valls que, de resultes d’aquell fet, havia perdut la confiança en ella i que, a partir d’aleshores, només li facilitaria la informació a què l’oposició té dret per llei. En aquest punt, Sala insisteix en el fet que "va ser un breu debat entre dos polítics que defensaven posicionaments diferents". Tanmateix, Miquel Sala reitera que nega "amb tota rotunditat" les greus acusacions d’amenaces, intimidacions i actitud masclista que Valls ha proferit contra ell als mitjans de comunicació".

Pel que fa a la junta de govern del Consell Comarcal en què Carlota Valls va explicar la seva versió de la conversa amb el president, els vicepresidents i consellers de l’equip de govern presents a la reunió, Miquel Sala posa de manifest que el secretari de la corporació va indicar a la intervinent que la junta de govern no era el lloc pertinent per a aquella exposició i que, en conseqüència, les seves paraules no podrien constar en acta. Per part dels vicepresidents i consellers de l’equip de govern es va convidar la consellera de Compromís a portar el tema al següent plenari.

Rebuig a qualsevol forma de masclisme i actituds d'abús de poder

En un comunicat fet públic aquest dimecres pel CCAU, el president lamenta que s’hagi mal interpretat la situació i que Carlota Valls s’hagi pogut sentir amenaçada. Tanmateix, pensa que "cal tenir molta cura a fer servir temes tan sensibles com les actituds masclistes, les coaccions i abusos, com a arma política". El president i l’equip de govern remarquen en el text que volen deixen molt clar "l'absolut rebuig a qualsevol forma de masclisme i actituds d’abús de poder en les institucions".

El grup de Compromís pel Pirineu al Consell Comarcal de l'Alt Urgell va exigir dimarts la "dimissió immediata" del president de l'ens, Miquel Sala, i que expressés "disculpes públiques" per les "amenaces i coaccions" que, asseguren, va rebre per part d'ell la portaveu de Compromís, Carlota Valls. La formació, paral·lelament, va manifestar que oferia el seu suport "a qualsevol altre conseller de l’actual majoria, en especial una dona, per a ocupar la responsabilitat de president del Consell".

Mostrar formulari de contacte