Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El programa 'Esport Blanc Escolar' arribarà a totes les escoles del Pirineu

El programa 'Esport Blanc Escolar' arribarà a totes les escoles del Pirineu

Ivan Tibau avança que al llarg dels propers anys l'esquí s'integrarà com a assignatura en els col·legis de nou comarques de muntanya La Seu ha acollit la presentació del pla, en la qual s'ha fet un reconeixement a Laura Orgué

11/03/2015 10:58

El programa 'Esport Blanc Escolar' preveu que l'esquí sigui assignatura curricular a totes les escoles del Pirineu en un termini de cinc anys. Així ho ha explicat el secretari general de l'Esport de la Generalitat, Ivan Tibau, que aquest dimarts ha presidit a la Seu d'Urgell la presentació del programa al territori.

L'acte va omplir la Sala de la Immaculada amb representants dels diferents sectors implicats en el pla, com ara consells comarcals, escoles, consells esportius, ajuntaments, clubs i estacions d'esquí. Ivan Tibau es va mostrar satisfet per l'experiència d'aquest any, en la qual ja hi prenen part 445 alumnes de 15 escoles i de 12 municipis del Pirineu. Entre aquests hi ha hagut 31 alumnes de la ZER Urgellet, 23 de l'Escola Pau Claris i 25 de la ZER Narieda.

En la introducció, l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, va lloar la possibilitat "que tots els infants del Pirineu puguin tenir una relació intensa amb la neu i amb el seu entorn natural”. Batalla va expressar el desig que d'aquest pla en puguin sortir en el futur no només aficionats als esports d'hivern sinó també esportistes d'elit.

De fet, el programa és apadrinat per la fondista internacional del CEFUC Laura Orgué, que durant l'acte va rebre un reconeixement de la Secretaria General de l'Esport. L'esportista igualadina resident a l'Alt Urgell va expressar així la seva voluntat de contribuir a l'aparició de nous competidors al Pirineu.

A la presentació també hi va prendre part el president de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, Òscar Cruz, que va elogiar la trajectòria de Laura Orgué i especialment el desè lloc que va obtenir l'any passat als Jocs de Sotxi; un resultat que va qualificar d'històric per a l'esquí català. Cruz també va esmentar d'altres esquiadors, surfistes i patinadors que estan ajudant a projectar Catalunya, com ara la nova subcampiona del món de 'half pipe' Queralt Castellet, formada a Masella. El dirigent federatiu remarca que millorar el nivell competitiu és una de les prioritats de cara a l'objectiu d'organitzar els Jocs Olímpics d'Hivern l'any 2026.

Divulgar els esports d'hivern entre els infants del territori

El programa “Esport Blanc Escolar” vol impulsar la pràctica dels esports de neu i gel entre els escolars de les comarques pirinenques, els que tenen més a l'abast aquesta possibilitat. L’altra finalitat és Ia d’educar mitjançant l’esport en el respecte, el coneixement i l'estima per les muntanyes, amb la complicitat del professorat dels centres d’ensenyament i dels tècnics d’esport.

El programa “Esport Blanc Escolar” inclou l'esquí i el surf de neu en l’assignatura d’Educació Física. Es preveu un total de 8 sessions anuals, distribuïdes en 3 d’esquí alpí, 3 més d’esquí de fons i 2 de surf de neu. Cada sessió es fa durant un matí a la setmana, per part de l’alumnat dels cursos de 3r i 4t de primària (8-10 anys).

El pla implica diferents sectors, amb el suport econòmic de la Secretaria General de l’Esport. Hi prenen part els consells esportius de cada comarca, juntament la Federació Catalana d’Esports d’Hivern en a la selecció i formació dels tècnics d’esquí i la coordinació tècnica del programa. Els consells comarcals i el Conselh Generau d’Aran hi aporten el transport escolar, i les estacions d’esquí ofereixen preu reduït en els forfets i el material. Finalment, les famílies hi fan una petita aportació econòmica.

Les zones escolars rurals de l'Alt Urgell, la Cerdanya i la Val d'Aran van ser els primers centres a posar a prova el nou pla l'any passat. Està previst que progressivament, des d'ara i fins al curs 2018-2019, hi acabin entrant tots els centres d’ensenyament pirinencs. Les altres sis comarques implicades són l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, el Solsonès, el Berguedà i el Ripollès.

  • Esport Blanc Escolar - Presentació 2015
    Esport Blanc Escolar - Presentació 2015
  • Esport Blanc Escolar - Escoles 2015
    Esport Blanc Escolar - Escoles 2015

Mostrar formulari de contacte