Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El projecte de millora de l'Eix de Comiols, entre Folquer i Isona, estarà enllestit a finals d'any

El projecte de millora de l'Eix de Comiols, entre Folquer i Isona, estarà enllestit a finals d'any

La variant d'Artesa de Segre entra en servei i Territori preveu licitar noves obres aquest estiu
El conseller de Territori, Juli Fernàndez, reunit amb representants dels consells comarcals de la Noguera i els dos Pallars i alcaldes de la zona, per presentar les millores a l'Eix de Comiols (Foto: ACN/Albert Lijarcio)
17/03/2023 17:25

La millora de l'Eix de Comiols, que representa l'accés principal al Pallars des de l'àrea de Barcelona, comptarà amb una inversió estimada d'uns 180 milions d'euros. El projecte del tram que uneix el nucli de Folquer i Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà) es lliurarà durant el quart trimestre d'enguany. Això permetrà, segons han explicat des del Departament de Territori a alcaldes i representants dels consells comarcals, donar un impuls a aquesta actuació. De fet, aquest divendres entra en servei la variant d'Artesa de Segre (Noguera), d'1,1 quilòmetres. La previsió és que aquest estiu es licitin obres entre els nuclis del Pont d'Alentorn i Vall-llebrera. Mentre, al segon semestre de 2024 es farà el mateix des d'aquest punt i fins a Folquer.

Pel tram comprès entre el nucli de Folquer, a Artesa de Segre, i Isona i Conca Dellà, s'estima una inversió de 129 milions d'euros, tenint en compte que és el més complex de tot l'Eix, ja que és punt on hi ha el Coll de Comiols. En aquests 13,3 quilòmetres de la C-1412b és farà una actuació més "contundent", tot incloent-hi túnels i viaductes. La idea és que durant el 2024 ja es puguin licitar algunes obres en aquesta àrea, la qual cosa implicarà que es puguin executar diverses actuacions al mateix temps en aquesta carretera.

Pel que fa als 15 quilòmetres que separen Artesa de Segre i Folquer, els treballs consistiran en condicionar el traçat actual, eixamplant la calçada fins al nou metres d'amplada, millorant algunes corbes i, possiblement, fer una variant al seu pas pel nucli de Montargull. També es preveu actuar en el pont que hi ha a Pont d'Alentorn, el qual incorporarà una passera per a vianants i el pas de bicicletes. Les primeres obres que es licitaran corresponen al tram entre aquest nucli i el de Vall-llebrera, amb un pressupost de 14 milions d'euros. Mentre, al segon semestre de 2024 es licitarà la segona fase.

El conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha refermat "el compromís del Govern amb els ciutadans i les ciutadanes del Pallars Jussà, del Pallars Sobirà i de la Noguera, amb la millora d'aquest Eix perquè hi hagi una millor interconnexió entre aquestes comarques i també amb la millora de l'accessibilitat cap al Pirineu", tant des de la Catalunya Central com des de l'àrea de Barcelona. D'aquesta manera, segons ha remarcat, aquesta actuació "és una millora en clau comarcal, local i també nacional".

Traçat actual sinuós

L'Eix de Comiols té 54 quilòmetres i presenta un traçat força sinuós, que arriba en algun punt fins a una altitud de 1.100 metres. El primer tram que entra en servei és el de la variant d’Artesa de Segre, que evita el trànsit de pas per l'interior del nucli urbà i permet millorar la mobilitat i la seguretat en aquest àmbit. L'obra ha comptat amb una inversió de prop de 5,7 milions d'euros. Addicionalment, s'ha asfaltat un tram de 2 quilòmetres de l'L-512 en direcció al Pont d'Alentorn, amb un pressupost de 300.000 euros.

Mostrar formulari de contacte