Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El projecte Impulsa Energia reactiva les accions per a l’eficiència energètica de l’enllumenat públic a tot l’Alt Urgell

El projecte Impulsa Energia reactiva les accions per a l’eficiència energètica de l’enllumenat públic a tot l’Alt Urgell

L’alentiment en els subministraments de materials afecta el ritme de les actuacions, que està previst que finalitzin en un termini d'entre tres i sis mesos

Montferrer després del canvi de l'enllumenat públic (Foto: CCAU)
Montferrer després del canvi de l'enllumenat públic (Foto: CCAU)
23/12/2021 11:30

Aquest mes de desembre s’han reactivat les actuacions de substitució d’enllumenat públic incloses al projecte Impulsa Energia. Aquest programa FEDER, de millora de l’eficiència energètica i gestió de l’enllumenat i edificis públics a l’Alt Urgell, està cofinançat per la Diputació de Lleida i les entitats locals de la comarca, i liderat pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell (CCAU).

Les intervencions pateixen un endarreriment considerable en la seva execució a causa de l’alentiment en el subministrament de materials procedents de la Xina, que afecta a bona part dels països industrialitzats. Segons ha informat el CCAU, aquest fet s’ha traduït en l’ampliació significativa per part dels fabricants als instal·ladors dels períodes de lliurament dels equips i elements que formen les noves instal·lacions d’enllumenat municipal.

Tot i que la previsió inicial feia pensar que a finals de 2021 ja es podrien donar per executades les actuacions de millora, actualment es calcula que caldrà un termini d’entre sis mesos i un any per donar per tancat tot el procés de renovació.

Actuacions en marxa

Actualment totes les accions del projecte Impulsa Energia estan en marxa. D’una banda, el canvi d’enllumenat públic a tecnologia LED dels diferents nuclis i, de l'altra, la xarxa de calor amb una caldera de biomassa forestal compartida entre el nou CAP de la Seu d’Urgell, l’edifici del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i el Centre de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP). En tercer lloc, s'està duent a terme la implementació de la telegestió en equipaments municipals, tot i que caldrà veure com va evolucionant el mercat per predir amb més exactitud la finalització de les diferents obres.

Fins al moment s’han realitzat actuacions de canvi d’enllumenat a diferents nuclis dels municipis d’Arsèguel, Bassella, Cabó, Cava, Coll de Nargó, Josa i Tuixent, la Seu d’Urgell, Montferrer i Castellbò, Organyà, Peramola, el Pont de Bar, Ribera d’Urgellet i les Valls d’Aguilar.

La substitució de l’enllumenat públic consisteix en el canvi de les làmpades o lluminàries actuals, majoritàriament de vapor de sodi o vapor de mercuri, per unes de tecnologia LED molt més eficients i que suposaran un estalvi als consistoris de l’ordre del 30%.

Mostrar formulari de contacte