Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El projecte MigraVallFosca supera els 10.000 ocells anellats

El projecte MigraVallFosca supera els 10.000 ocells anellats

El pla ja és un referent en l'estudi de migracions d'aus als Pirineus. Els resultats mostren que els prats de dall, vinculats a l'activitat ramadera de muntanya, són un hàbitat vital pels ocells

Activitat d'anellament d'ocells a la Vall Fosca (Foto: ACN)
Activitat d'anellament d'ocells a la Vall Fosca (Foto: ACN)
18/09/2018 18:45

L'anellament científic que s'està realitzant a la Vall Fosca ja ha superat els 10.000 ocells capturats. Aquest estudi es va iniciar l'any 2010 i, des d'aleshores, s'han controlat 77 espècies diferents. Aquestes xifres situen el projecte MigraVallFosca com un dels referents en l'estudi de la migració als Pirineus, tant per la quantitat de captures com per la qualitat.

Pere Josa, ornitòleg del projecte MigraVallFosca, ha destacat la captura d'un exemplar de pit-roig (Erithacus rubecula) anellat a Polònia, la captura de dos mosquiters de doble ratlla (Phylloscopus inornatus) i d'un petit ocell insectívor de 6 grams de pes provinent de Sibèria i que es va detectar per primer cop al Pirineu en aquest estudi l'any 2013. Els resultats mostren que els prats de dall, ambient vinculat a la ramaderia de muntanya, són un hàbitat molt utilitzat pels ocells.

L'estudi, promogut per l'Estació Biològica del Pallars Jussà, permetrà al llarg dels anys veure si el canvi climàtic provoca canvis en la migració a través del Pirineu. Els resultats mostren que els prats de dall són un hàbitat molt utilitzat pels ocells tant per a descansar com per a alimentar-se durant la migració, que en alguns casos pot ser de milers de quilòmetres.

L'anellament científic permet estudiar la migració dels ocells i els hàbitats on fan les parades durant els seus llargs viatges. Els ocells es capturen als prats de dall d'alta muntanya (1.400 metres) prop del poble d'Aguiró i les captures permeten analitzar si determinades espècies s'hi aturen uns quants dies i sí durant aquest període augmenten pes o per contra en perden.

Pere Josa ha afirmat a l'ACN que l'estudi MigraVallFosca és un dels més complerts fet en l'àmbit pirinenc pel que fa a la durada del projecte (ja porta 9 anys), el temps de mostreig (3 mesos) i el nombre d'exemplars capturats (més de 10.000). El mètode utilitzat per anellar els ocells és amb una xarxa, de malla molt fina que es col·loca verticalment i que és especialment dissenyada per agafar els ocells quan volen. Aquest mètode és molt efectiu, però els ocells només poden ser extrets de la xarxa amb seguretat per anelladors experimentats. Quan l'ocell és capturat, se li col·loca un anell a la pota. Aquest anell conté un número únic, així com una adreça de contacte. L'ocell també es pesa i mesura i posteriorment s'allibera.

L'anellament d'ocells és essencial per conèixer aspectes com quant de temps viuen, on van quan migren i quan marxen o arriben als llocs on es desplacen, temes molt importants per a la seva conservació.

Mostrar formulari de contacte