Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El sector turístic de la Cerdanya demana l'obertura imminent de les estacions d'esquí perquè ja s'han preparat per rebre visitants

El sector turístic de la Cerdanya demana l'obertura imminent de les estacions d'esquí perquè ja s'han preparat per rebre visitants

L'associació empresarial comarcal recorda que s'han adaptat als protocols de prevenció sanitària i que els serveis mèdics de Masella i La Molina atenen més del 90% de lesions d'esports de neu. Alhora, qüestionen que l'actual tancament coincideixi amb les aglomeracions als centres de les principals ciutats catalanes
L'estació d'esquí de Masella, aquest dimecres, amb la neu ja a punt (Foto: Masella)
09/12/2020 11:00

L'associació Empresariat Cerdanya ha demanat públicament que s'obri ja les estacions d'esquí, perquè consideren que la comarca compta actualment amb els recursos sanitaris per atendre els accidents derivats de la pràctica de l'esport blanc i, per tant, aquesta activitat no ha d'afegir afegir pressió assistencial a l'hospital. El president d'aquesta entitat, Francesc Armengol, ha posat com a exemple la Clínica de la Molina, que resol un 93% dels casos de traumatologia vinculats a l'esquí.

En resposta als qui qüestionen que l'obertura de les estacions sigui compatible amb la prevenció de la COVID-19, Armengol ha recordat que l'Hospital de Cerdanya està "preparat", té una àrea COVID i "no patiria" davant un possible augment de la sinistralitat derivada de l'esquí. Alhora, ha subratllat que el Pla Director contempla que la Clínica de la Molina pugui resoldre aquests casos i d'aquesta manera no s'hagin de traslladar a l'equipament sanitari transfronterer de Puigcerdà.

El document també deixa palès que, a més a més, l'estació de Masella també té el seu propi servei mèdic, que presta una assistència bàsica, i que des de Cerdanya Salut es farien test ràpids per descartar possibles positius. Així, a l'hospital s'atendrien les urgències pediàtriques i de grups; i a l'Àrea Bàsica de Salut, els treballadors i residents.

Pla director consensuat amb les institucions

El Pla Director que ha impulsat Empresariat Cerdanya detalla les actuacions que es durien a terme en cas de detectar-se casos de COVID-19. El document també contempla la participació, des d'aquest dimecres i amb franges horàries reservades, d'uns 300 treballadors del sector comercial i turístic en un nou cribratge a Puigcerdà. El president de la patronal cerdana recorda que el Pla Director ha estat elaborat a partir de la 'Taula de Treball de la Neu', en la qual hi prenen part tant els mateixos organismes competents de Salut i les administracions públiques locals, a banda del sector privat.

El text detalla que s'han previst actuacions diverses en diferents escenaris, i que l'objectiu de tot plegat és aconseguir que la comarca sigui vista com un destí "segur". Per tot plegat, Empresariat Cerdanya ha reiterat aquest dimecres la petició que el Govern aixequi ja les restriccions de mobilitat de cap de setmana, tenint en compte que les estacions d'esquí i tot el sector turístic de la comarca ja han fet prèviament tot l'esforç que els exigia la Generalitat per poder obrir amb les noves mesures de seguretat.

L'economia local, "molt tocada" per les restriccions de mobilitat

Al respecte, Francesc Armengol ha advertit a les administracions superiors que hi ha diversos sectors econòmics que estan "molt tocats", i que el fet que les pistes d'esquí no hagin obert aquest pont de la Puríssima ha deixat amb "molt poc moviment" el comerç de Puigcerdà i especialment el centre de la vila. Armengol, a més a més, lamenta el fet que aquest perjudici a la Cerdanya hagi coincidit amb les imatges d'aglomeracions de gent als centres urbans de Barcelona i d'altres ciutats catalanes.

Per tot plegat, demanen novament "que es minimitzin al màxim" els actuals tancaments de cap de setmana a la comarca, i especialment al túnel del Cadí, el seu accés més important.

Mostrar formulari de contacte