Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El sector turístic de l'Alt Pirineu i Aran preveu una ocupació mitjana del 75% per les festes de Nadal, Cap d'Any i Reis

El sector turístic de l'Alt Pirineu i Aran preveu una ocupació mitjana del 75% per les festes de Nadal, Cap d'Any i Reis

Les noves restriccions han generat certa incerta i han rebaixat lleugerament les bones expectatives inicials. Les estacions d'esquí esperen vendre 250.000 forfets

Esquiadors a l'Estació de Tuixent-La Vansa (Foto d'arxiu/Estació de Tuixent-La Vansa)
Esquiadors a l'Estació de Tuixent-La Vansa (Foto d'arxiu/Estació de Tuixent-La Vansa)
23/12/2021 12:18

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida confia que, després de la bona arrencada de la temporada d'esquí, es mantinguin uns bons nivells d'ocupació durant les festes de Nadal, Cap d'Any i Reis al Pirineu. No obstant això, les noves restriccions sanitàries han traslladat una perspectiva més incerta i han rebaixat lleugerament les bones expectatives inicials. Des del Patronat preveuen que l'ocupació turística mitjana a l'Alt Pirineu i l'Aran durant els 16 dies que van del 25 de desembre i fins al 9 de gener oscil·larà al voltant del 75%.

El gruix més important de turistes arribarà a partir del diumenge 26 de desembre, i el 29 de desembre en serà el punt àlgid fins al 3 de gener, tot coincidint amb Cap d'Any.

Els establiments d'hoteleria a la zona del Pirineu poden assolir en una mitjana d'ocupació d'entre el 70% i el 80% i amb puntes en establiments situats a peu de pistes per Cap d'Any. Així mateix, s'estima que es vendran uns 250.000 forfets. Pel que fa als establiments de turisme rural, les dades es mouran al voltant del 70% de mitjana al conjunt de la demarcació. La limitació a un màxim de deu persones per establiment ha rebaixat el percentatge de les previsions per a aquest sector. En el cas dels càmpings, s'estima que els bungalous tindran una afluència al voltant del 80%.

Anul·lació de reserves

A causa de l'afectació de la pandèmia i les noves mesures anunciades pel Govern s'han produït algunes anul·lacions de reserves en els diferents subsectors d'allotjament turístic de la demarcació. Tot i això, en molts casos les cancel·lacions s'han pogut compensar amb altres reserves fetes a darrera hora. Les restriccions tenen una afectació directa, ja que suposen el tancament de l'oci nocturn i limitació a un màxim del 50% l'aforament a l'interior dels establiments de restauració, fet que ha suposat un contratemps davant el nivell de reserves en molts locals de restauració que comptaven amb la plena ocupació per aquestes festes.

Des del Patronat també remarquen que entre Nadal i el cpa de setmana de després de Reis molts aficionats a l'esport de la neu faran sortides de dia sense pernoctacions i que les segones residències recobraran la seva activitat, la qual cosa també repercutirà en el sector del comerç i la restauració.

Excel·lents condicions de neu

Després del pont de la Puríssima, les festes nadalenques representen un altre dels moments més esperats per als amants de la neu. Els bons gruixos que ofereixen totes les estacions d'esquí alpí i nòrdic del Pirineu garanteixen unes bones condicions per a la pràctica d'aquest esport. En aquest sentit, es preveu vendre entre el 25 de desembre i el 9 de gener uns 250.000 forfets, sempre que les condicions meteorològiques acompanyin i que la situació per la pandèmia no obligui a prendre noves mesures més restrictives. Els complexos d'hivern tenen previst adaptar els espais oberts i potenciar l'ús de les terrasses sempre que la climatologia sigui favorable per poder compensar la limitació d'aforament a l'interior de cafeteries, bars i restaurants. També adoptaran les mesures necessàries per adaptar les activitats previstes a la nova normativa sanitària.

L'aplicació de tots els protocols d'higiene i seguretat, combinada amb el fet que els esports de neu es desenvolupen en grans espais naturals oberts, garanteix l'activitat en tractar-se de la pràctica d'esport a l'aire lliure. D'altra banda, des del Patronat recorden que el sector turístic en general, i les onze estacions d'esquí del Pirineu de la demarcació en particular, "han fet un gran esforç enguany, com també l'any passat, per poder gaudir de la temporada amb les màximes garanties sanitàries per evitar contagis". A més de les mesures bàsiques (ús de mascareta, distància de seguretat i higiene de mans), les estacions també n'han adoptat altres per protegir la salut dels esquiadors com, per exemple, la digitalització dels controls d'accés.

Activitats complementàries a la neu

A més de l'esquí, els visitants disposaran d'una àmplia oferta de serveis relacionats amb la neu, que ofereixen 140 empreses especialitzades en els esports hivernals, com ara trineus arrossegats per gossos, heliesquí, senderisme amb raquetes, patinatge sobre gel, solàrium i motos de neu, entre altres especialitats. Així mateix, es podrà gaudir d'actes de caire lúdic, gastronòmic i de festes tradicionals que es duran a terme en diferents poblacions.

Mostrar formulari de contacte