Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Servei Català de Trànsit promou l'educació viària al Pirineu

El Servei Català de Trànsit promou l'educació viària al Pirineu

Josep Pérez Moya ha presentat a la Seu nous materials educatius adreçats a col.lectius vinculats a la docència i als professionals de l'àmbit de la seguretat El SCT destaca que la formació pot reduir en un futur la sinistralitat

Pérez Moya - SCT
Pérez Moya - SCT
30/10/2008 14:22

El director del Servei Català de Trànsit, Josep Pérez Moya, ha presentat avui a la sala d’actes del Consell Comarcal de l’Alt Urgell els nous materials d’educació viària que s’han elaborat per sensibilitzar els més joves sobre la conducció responsable i segura. La xerrada anava adreçada a col•lectius vinculats a la docència, el sector del lleure, associacions de mares i pares, i professionals de l’educació viària, com ara mossos d’esquadra i policies municipals.

Pérez Moya ha destacat la importància d’aquests instruments educatius per reduir la sinistralitat. En opinió de Moya, “educar en valors és una aposta segura per garantir que es condueixi millor el dia de demà”. En aquest sentit s’ha referit a països com Holanda, Anglaterra o Suècia. Moya ha remarcat que són l’exemple a seguir "perquè s’hi ha demostrat que una bona educació en seguretat vial els ha repercutit de forma positiva en els indicadors d’accidentalitat".

Josep Pérez Moya es mostra esperançat per la feina feta fins ara en aquest àmbit, ja que “mentre fa dos anys la principal causa de mort entre els menors de 30 anys eren els accidents de trànsit, actualment el percentatge s’ha reduït en un seixanta per cent”.

En les últimes setmanes, el director del SCT també ha assistit a presentacions de materials didàctics a Lleida, Girona, Tarragona i Tortosa. Els documents que s’han donat a conèixer són Formació de formadors per a la mobilitat segura; 18 hores per moure’ns amb seguretat; Mobilitat segura en el lleure educatiu i Game Over.

Pla Director d’Educació en la Mobilitat Segura

La presentació d'aquest material didàctic es fa de forma paral.lela a l’elaboració d’un Pla Director d’Educació en la Mobilitat Segura, que està redactant en aquests moments la Generalitat de Catalunya, a través del Pla de Seguretat Vial. Aquest planejament es consensuarà amb el departament d’Educació i haurà de fixar les bases del model de les escoles catalanes per tal d’educar en valors de mobilitat segura. Actualment s’està duent a terme la fase tècnica i abans del 2010 se’n farà diverses proves pilot, que derivaran en una implementació definitiva als col.legis catalans.

Sinistralitat al Pirineu

Pel que fa al Pirineu, Pérez Moya ha manifestat la voluntat del Servei Català de Trànsit de reduir-hi la sinistralitat. El departament incidirà especialment en el cas dels accidents de moto, ja que l’any 2007 van haver-hi sis víctimes mortals.

La major part dels accidents a Catalunya són a causa de la velocitat, l’alcohol i les drogues, la no utilització del cinturó de seguretat o del casc i les distraccions (sobretot amb l’ús del mòbil). Moya ha insistit que des del SCT es volen canviar aquestes actituds i fomentar els valors de mobilitat segura a través de campanyes de sensibilització i d’educació i formació. Així mateix, també ha parlat de la necessitat d’aplicar mesures coercitives.

El director general ha especificat que la utilització de radars ha suposat una davallada del 30 per cent dels accidents durant l’últim any. La velocitat mitjana de conducció també ha disminuït de forma considerable i s’ha mostrat satisfet perquè han baixat el nombre d’accidents durant el cap de setmana entre el jovent. Per Moya serà decisiva la reforma del codi penal per aconseguir l’any 2010 la reducció en un 50% del número d’accidents en relació amb l’any 2000, tal com aconsella la Unió Europea.

En l’àmbit urbà, el SCT també impulsa a la Seu la reducció de la sinistralitat a través del Pla Local de Seguretat, que ja s’està aplicant. L’any que ve se’n farà una valoració. La capital de l'Alt Urgell és capdavantera en la implantació d'aquest Pla.

Mostrar formulari de contacte