El setembre d'enguany ha estat més fred i plujós de l'habitual a la Seu d'Urgell i arreu del Pirineu
A la capital de l'Alt Urgell la temperatura mitjana ha estat 1,5 graus per sota els anys anteriors i s'hi ha recollit 138 l/m2 d'aigua. A la resta de comarques pirinenques també hi ha plogut per sobre el previst, especialment a l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà
La Seu d'Urgell i el conjunt del Pirineu català han viscut un setembre força més fred i plujós de l'habitual. Així ho reflecteix el balanç que ha presentat aquests darrers dies el Servei Meteorològic de Catalunya i també, a nivell local, el resum que n'ha fet MeteoSeu. En general l'anomalia negativa de temperatura ha estat entre 1 i 2 graus per sota la mitjana climàtica, o fins i tot més avall en alguns casos, i en algunes zones de l'àmbit del Parc Nacional d'Aigüestortes s'ha superat àmpliament els 250 l/m2 de pluja en un sol mes.
Pel que fa a la Seu, segons l'observatori situat a la zona del Parc de Bombers, la temperatura mínima mitjana ha estat de 9,4 graus; i la màxima, de 24,7. I la temperatura mitjana global s'ha quedat 1,5 graus per sota la referència de l'històric de dades, que a més a més no té en compte els setembres dels darrers anys anteriors -en general més calorosos- perquè abasta el període 1960-1991. En aquest context, tal com detallen des de MeteoSeu, el 15 de setembre ja es va assolir la primera glaçada de la temporada (0,0º), que ha estat la més primerenca dels darrers anys, i el dia 20 la màxima no va passar dels 15 graus.
En la mateixa línia, el mapa d'anomalia publicat pel MeteoCat reflecteix que les temperatures mitjanes han estat entre 1 i 2 graus per sota l'històric de dades contemporànies (1991-2020) en una àmplia franja que inclou bona part de l'Alt Pirineu (Alt Urgell, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça), a més de la majoria de municipis del Solsonès i el Berguedà i de les muntanyes de la Val d'Aran. En alguns indrets, com ara el sud de l'Alt Urgell o l'extrem nord del Pirineu, han arribat a estar entre 1,6 i 1,7 graus per sota (per exemple al municipi d'Oliana i al refugi de Certascan), mentre que a la plana de Cerdanya, al sud del Pallars Sobirà i al fons de la Val d'Aran l'anomalia ha estat al voltant d'un grau.
El mateix ha passat a la resta de Catalunya on de fet, i en contrast total amb els anys anteriors (quan hi va haver setembres força més càlids del normal), aquest cop no hi ha hagut ni un sol indret del país on hi fes més calor del previst. Ben al contrari, en comarques com la Segarra, l'Anoia i l'Urgell hi ha hagut anomalies de gairebé 2,5 graus menys del normal. Per exemple, a Pujalt (Anoia) aquesta diferència ha estat de -2,2. El MeteoCat ha resumit de manera taxativa com a "fred" aquest setembre a nivell general.
Setembre molt plujós a l'Alt Pirineu i "extremadament plujós" a les Terres de l'Ebre
Pel que fa a la pluja, a la Seu d'Urgell MeteoSeu ha registrat fins a 138 l/m2. Una dada molt per sobre de l'habitual per aquest mes i que, de fet, és la segona més alta des que es va obrir aquest observatori, només superada pels 175 mm de l'agost de 2022. Ha plogut deu dies i el que ha deixat més precipitació va ser justament el dia 1, amb 34,8 litres. I en el que va d'any, si s'hi afegeix aquest començament d'octubre, ja s'ha assolit els 600 l/m2 acumulats, que superen en prop d'un 20% la mitjana climàtica. Per exemple, en tot el 2023 no es va passar dels 428 mm, el 2022 es va arribar a 569 i el 2021 a 526.
La tònica ha estat la mateixa, o encara més forta, a la resta del Pirineu. A l'oest i el nord de l'Alt Urgell, a l'est i el centre del Pallars Jussà i al sud de la Val d'Aran hi ha plogut entre un 70% i un 90% més de l'habitual. Això inclou poblacions com la Seu, Montferrer, Coll de Nargó, Tremp, Isona i Vielha. I a tot l'àmbit de l'Alta Ribagorça, el nord del Pallars Jussà i l'oest del Pallars Sobirà la diferència respecte de l'habitual ha arribat a ser de més del doble (+150% respecte la mitjana), amb puntes de fins al 200% més de pluja al municipi del Pont de Suert. Quant a la resta del Pirineu, a grans trets hi ha plogut entre un 10% i un 50% més de l'habitual i en els pitjors casos s'han quedat en la mitjana normal; concretament, a l'àrea de Puigcerdà i a la part més al nord del Pallars Sobirà.
En xifres totals, han sobresortit els observatoris d'Espot (275 l/m2), Viu de Llevata (250), Lac Redon (220), Boí (214) i el Pont de Suert (200). Al conjunt de Catalunya, on ha plogut més és a l'Ametlla de Mar (301 mm). En aquest sentit, al litoral de les Terres de l'Ebre i en alguns punts de la serra de Prades hi ha arribat a ploure un 300% més de l'habitual. De fet, el MeteoCat mateix ha definit aquest setembre com a "extremadament plujós al litoral sud".
També hi ha plogut força més del normal -entre un 100% i un 200% més- a la zona del Montseny i al límit entre la plana de Lleida i el Camp de Tarragona. A l'altre extrem, en canvi, a molts municipis d'Osona i de les comarques de Girona no han arribat ni al 50% de l'esperable, i en algunes poblacions de l'Alt Empordà ni tan sols hi ha caigut el 30% de la pluja habitual al setembre.