Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els 12 equipaments de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran organitzen més d’una cinquantena d’activitats aquest estiu

Els 12 equipaments de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran organitzen més d’una cinquantena d’activitats aquest estiu

El primer cap de setmana de juliol ja es van iniciar les primeres visites i accions amb una bona afluència de públic. Els museus estan oberts a un 70% de la seva capacitat

Visita teatralitzada al Museu Hidroelèctric de Capdella  (Foto: XMTLLA)
Visita teatralitzada al Museu Hidroelèctric de Capdella (Foto: XMTLLA)
12/07/2021 11:15

Els 12 museus que formen part de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLLA) ja han iniciat la seva temporada d’estiu, en la qual organitzaran més d’una cinquantena d’activitats. Les visites i accions es van iniciar el primer cap de setmana de juliol, de forma que els equipaments han recuperat la seva normalitat tot i que mantenen el 70% de l’aforament amb reserva prèvia, mascareta, gel hidroalcohòlic i la necessitat de respectar la distància de seguretat.

Pel que fa a les exposicions temporals, a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu es pot veure 'La vaga de la Canadenca' i a l’Ecomusèu çò de Joanchiquet de Vilamòs s'obrirà al públic 'Llum a l’ànima. Palmira Jaquetti, 1985-1963', del 22 de juliol a l’1 de setembre. La mostra 'Conselh Generau d’Aran. 30 ans d’autogovèrn' es podrà visitar del 12 de juliol al 12 de setembre, de dimecres a dissabte de 17 a 20 h, Santuari de Santa Maria de Mijaran.

Al Pirineu també estan previstes visites teatralitzades, amb personatges que permeten conèixer el patrimoni i la història de forma diferent. Albert Keller, l’enginyer cap de l’obra civil de la central, ‘torna’ al Museu Hidroelèctric de Capdella per acompanyar els visitants en la descoberta de la central. Per la seva banda, l’Esperanceta, la pubilla de casa Gassia, explicarà el modus vivendi dels pallaresos a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. A més, també viatjarà fins al Pallars Jussà per visitar el Castell de Llordà. Així mateix, es podrà gaudir de l’Esperanza de la Pampa, la seva 'prima argentina', la Joana la Gascona, la seva cosina i de l’Àrnica, una neorural afincada al Pallars. Finalment, hi ha prevista una visita teatralitzada a l’Ecomusèu çò de Joanchiquet de Vilamòs de la mà de de Rufina Monge, la dona de l’hereu de la casa.

En relació amb els tallers i experiències, aquest estiu es faran tallers d’etnobotànica a l’Ecomuseu de les valls d’Àneu i a l’Ecomusèu çò de Joanchiquet de Vilamòs. A més, molts museus ofereixen visites guiades per descobrir els diferents espais, com és el cas del Museu Trepat, el Museu de la Conca Dellà o del Museu Diocesà d’Urgell. En alguns casos, aquestes visites són una mica especials i permeten visitar els equipaments amb una perspectiva diferent: les visites de Joc de Dames de l’Ecomuseu, les passejades pel centre històric de Vielha del Musèu dera Val d’Aran o les visites amb experts.

‘Se’n parlave... n’hi havie’

Cal destacar que l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu tindrà exposada aquest estiu l’exposició ‘Se’n parlave... n’hi havie', de la qual també es duran a terme visites guiades. A més, la XMTLLA ha acabat traducció a l’anglès de la mostra, que juntament amb la catalana, estaran disponibles per la seva descàrrega a la pàgina web de la Xarxa.

'Se’n parlave... n’hi havie' és una mostra itinerant sobre el fenomen de la bruixeria al Pirineu i les Terres de Ponent, organitzada i produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran. La mostra il·lustra els resultats de la recerca sobre la bruixeria impulsada des de la xarxa i duta a terme entre els anys 2015 i 2017, que aborda la bruixeria com a fenomen social i científic al Pirineu i Ponent.

Sobre la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLLA)

La Xarxa Territorial de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XTMTLLA) forma part de les xarxes territorials de museus de Catalunya, que es despleguen en el conjunt del territori per tal de garantir la preservació i la difusió del patrimoni moble de Catalunya. Es va constituir el 2016 per la Generalitat de Catalunya, l'Institut d'Estudis Ilerdencs (Diputació de Lleida) i els titulars dels 12 museus registrats que la conformen.

Està formada pels següents equipaments: Museu Diocesà d’Urgell (La Seu d’Urgell), Museu de la Conca Dellà (Isona), Musèu dera Val d’Aran (Vielha), Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu), Museu de Guissona i Museu Hidroelèctric de la Torre de Capdella, Museu Diocesà i Comarcal de Solsona (Solsona), Museu de la Noguera (Balaguer), Museu de Cervera, Museu Tàrrega Urgell, Museu d’Art Jaume Morera (Lleida) i Museu de Lleida (Lleida).

Té per objectiu treballar de forma mancomunada, tot cooperant i promovent polítiques museístiques coordinades entre els onze museus a través de la conservació, investigació, interpretació, exhibició i comunicació  del seu patrimoni.

Es tracta de museus a través dels quals els visitants poden experimentar un primer contacte amb el territori, en un sentit tant panoràmic com temàtic. Els seus fons abasten des de l'època dels dinosaures fins a la més actual contemporaneïtat artística, amb més de 40.000 objectes que formen una col·lecció única a Catalunya.

Mostrar formulari de contacte