Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els alcaldes del Pallars Sobirà i del Jussà demanen al Govern que el confinament sigui comarcal

Els alcaldes del Pallars Sobirà i del Jussà demanen al Govern que el confinament sigui comarcal

Els representants locals recorden que entre les dues comarques tenen tot just uns 22.000 habitants i que estan dispersos entre 29 municipis i 234 nuclis. Consideren que el tancament municipal els dificulta l'activitat quotidiana i pot agreujar la "precarietat" causada per les restriccions

07/01/2021 12:35

Els Consells d'Alcaldes del Pallars, tant del Sobirà com del Jussà, han acordat per unanimitat adreçar una petició al Govern de la Generalitat perquè es modifiqui l’abast del confinament i la mobilitat "a fi que, en lloc de ser una restricció municipal, sigui comarcal". En el mateix escrit, la totalitat dels representants del territori demanen que "si la mesura continua, el Govern informi de quins recursos destinarà als Pallars per tal de pal·liar-ne l’efecte" a nivell econòmic.

Els presidents dels consells comarcals del Pallars Sobirà, Carles Isús, i del Pallars Jussà, Josep M. Mullol, van convocar els corresponents Consells d’Alcaldes per demanar la modificació de les restriccions, que s'han començat a implantar aquest dijous mateix.

En la petició que han adreçat al Govern, els alcaldes i alcaldesses recorden que, en conjunt, els dos Pallars ocupen una extensió de 2.723 km2 i que compten amb 234 nuclis de població, repartits entre 29 municipis i dues comarques. Entre tots plegats sumen tot just uns 22.000 habitants, dels quals el 50% es concentren en les tres poblacions principals: Tremp, la Pobla de Segur i Sort.

Aquesta realitat, recorden, "comporta que molts habitants necessitin desplaçar-se a un altre municipi per rebre la major part dels serveis bàsics, ubicats a la capital de la comarca, en un municipi que no és el seu". Per això, i "per tal de garantir l’accés de tots els veïns de la comarca als equipaments sociosanitaris, culturals i comercials que necessitin", els Consells sol·liciten que es modifiqui l’abast del confinament.

A diferència del que va passar amb els confinaments municipals de la tardor o amb l'estat d'alarma de la primavera, el Departament d'Interior ha matisat que aquesta vegada hi haurà flexibilitat pel que fa als desplaçaments a serveis o comerços necessaris. Tot i això, els alcaldes del Pallars denuncien que, al Pirineu, limitar la mobilitat entre municipis "agreujarà la precarietat econòmica i social que estem patint". Per això, demanen que la mobilitat sigui com a mínim comarcal a tots els efectes.

Les pistes d'esquí, en família

Una de les conseqüències del nou confinament, al Pallars Sobirà i a tot el Pirineu, és que les estacions d'esquí han vist dràsticament limitada l'afluència de visitants, atès que els propers dies només hi poden accedir els habitants dels municipis on estan ubicades. A Port Ainé, per exemple, ara el seu públic potencial és de poc més de 650 persones, que és el nombre d'empadronats al municipi de Rialp.

La responsable comercial d'Ski Pallars, Gemma Tost, ha dit a l'ACN que l'afluència de visitants s'ha vist afectada amb les restriccions i hi ha afegit que dilluns, amb la tornada dels nens a l'escola, "encara es notarà molt més". De fet, els pocs esquiadors que hi havia a l'estació aquest dijous eren bàsicament turistes que han allargat l'estada a Rialp o bé han avançat les reserves per poder arribar el dia de Reis, abans que aquestes entressin en vigor.

  • Sort (Foto: ACN / arxiu)
    Sort (Foto: ACN / arxiu)
  • Esquiadors a Port Ainé, aquest dijous (Foto: ACN)
    Esquiadors a Port Ainé, aquest dijous (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte