Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els casos de COVID-19 a Andorra ascendeixen fins als 183

Els casos de COVID-19 a Andorra ascendeixen fins als 183

El govern del Principat prorroga 'sine-die' les mesures adoptades per fer front a la crisi del coronavirus i decreta mesures excepcionals en l'àmbit sociosanitari

Roda de premsa a Andorra (Foto: Govern d'Andorra)
Roda de premsa a Andorra (Foto: Govern d'Andorra)
25/03/2020 16:10

El govern d'Andorra ha informat de la detecció de 21 nous casos de coronavirus, fet que situa la xifra d'afectats actius en 183. D'aquests, 33 estan hospitalitzats i 6 d'ells es troben a l'UCI. Val a dir que al país han mort una dona i un home, tots dos de 88 anys, amb COVID-19 i que s'està pendent de confirmar si una altra persona que va perdre la vida aquest dimarts també tenia el virus.

Mentre, tres pacients s'han curat en les darreres hores, als quals cal afegir-ne un altre que va rebre l'alta el 8 de març passat. D'altra banda, l'executiu del Principat ha decidit agrupar les mesures preses des de principis de mes per tal de fer front a la crisi del coronavirus i prorrogar-les 'sine die'.

Mesures excepcionals per la situació d’emergència sanitària causada pel coronavirus en l’àmbit sociosanitari

Així mateix, el Govern andorrà, a proposta del ministres de Salut, Joan Martínez Benazet, i del ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, ha aprovat, mitjançant Decret, l’establiment de les mesures excepcionals per la situació d’emergència sanitària causada pel coronavirus SARS-CoV-2 en l’àmbit sociosanitari.

Amb la finalitat de protegir la població resident dels centres sociosanitaris, públics o privats, així com als professionals de la salut i de l’àmbit sociosanitari que hi exerceixen la seva activitat professional, s'ha acordat que, arribat el cas, es pugui reubicar les persones residents dels centres sociosanitaris, traslladant-los a altres centres de naturalesa sociosanitària, o a altres instal·lacions habilitades on s’hi pugui garantir l’assistència integral a les persones que hi resideixen.

De la mateixa manera, els recursos humans sanitaris i de l’àmbit sociosanitari dels centres sociosanitaris del país podran ser requerits a un altre lloc de treball. També es podrà disposar dels recursos humans necessaris als centres en cas que es produeixi un increment molt important de contagis entre aquest personal i optimitzar aquests recursos.

Els usuaris dels residents sociosanitaris tenen contacte permanent amb les seves famílies

El titular de la cartera d’Afers Socials, Víctor Filloy, també ha informat al Govern del mecanisme de comunicació entre els residents dels centres sociosanitaris i els seus familiars. Des dels centres es truca cada dia a tots els familiars dels residents per comunicar l’estat dels avis i les àvies, la seva dieta i les pautes de descans. Les trucades es duen a terme per part dels terapeutes ocupacionals i socials i per part de tècnics d’Afers Socials.

MascaretesAndorra ja ha entregat més de 2.000 mascaretes al Govern d'Andorra

En un altre ordre de coses, la iniciativa ciutadana ‘MascaretesAndorra’ ja ha entregat més de 2.000 mascaretes, provinents del conjunt de tallers i ciutadans d’arreu del país que actualment col·laboren amb la xarxa, els quals segueixen les directrius tècniques que ha facilitat el Ministeri de Salut del Govern d'Andorra per a la seva elaboració. La xarxa continua la producció que anirà lliurant durant els pròxims dies.

Aquestes mascaretes es destinaran a totes aquelles persones que es troben exposades diàriament a la COVID-19 per realitzar activitats decretades com essencials i a les persones més vulnerables. Cal desatacar que no són d’us sanitari. Les mascaretes permeten la seva reutilització i, per tant, es poden netejar a 60ºC i amb detergent i esterilitzar-les tantes vegades com sigui necessari.

Mostrar formulari de contacte