Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els centres educatius de la Seu d'Urgell s'adapten als nous requisits per reobrir les aules

Els centres educatius de la Seu d'Urgell s'adapten als nous requisits per reobrir les aules

L'atenció presencial als instituts se centra en aquells cursos que marquen el final d'un cicle, i per a la resta d'alumnes es manté el funcionament telemàtic. Grups reduïts, reunions amb cita prèvia i entrades i sortides esglaonades, entre les mesures que s'han adoptat
Interior d'una aula (Foto: Departament d'Educació)
01/06/2020 17:55

Els centres educatius de la Seu d'Urgell han començat a obrir les aules aquest dilluns. Tot i que a la regió de l'Alt Pirineu i Aran aquesta possibilitat ja existia des de la setmana passada, per l'entrada a la fase 2 de desescalada, al llarg dels dies anteriors escoles i instituts pirinencs van centrar la seva feina a preparar-ho tot per estar a punt i posar-se a funcionar novament en un context fins ara desconegut.

Al principal centre de secundària del Pirineu i de tota la demarcació de Lleida, l'Institut Joan Brudieu, ha intentat adaptar els espais i prioritzar aquells alumnes o grups que més necessiten l'atenció presencial en aquest final de curs. El seu director, Xavier Falcó, ha explicat a RàdioSeu que el repte més important que afronten ara és la preparació de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) per als alumnes de segon de Batxillerat, que s'han organitzat en grups de com a màxim 15 persones. D'altres noves mesures que s'han començat a aplicar són l'entrada esglaonada dels estudiants, horaris especials i establir una traçabilitat en els moviments dels alumnes.

Falcó també ha volgut subratllar que, en tots aquells casos en què es possible, es manté la voluntat de seguir la formació a través d'internet, per evitar al màxim possible la concentració d'alumnes al recinte del carrer Iglesias Navarri. Per a tot l'alumnat d'ESO, primer de Batxillerat i Cicles Formatius s'ha previst un programa d'atenció personalitzada mitjançant cita prèvia per a qualsevol alumne que ho necessiti, amb franges de 20 minuts com a màxim.

A l'altre centre públic de secundària de la Seu, l'Institut La Valira, han treballat els dies previs en definir la previsió de l'alumnat que necessita venir a les aules i que és principalment el de 4t d'ESO. La directora del centre, Ester Sanz, hi ha afegit que també volen evitar la massificació a la sala de professors i els creuaments de persones pels passadissos. Han previst un horari reduït, de les 9 del matí a la 1 del migdia, i de moment han rebut poques peticions d'assistència presencial de la resta de cursos, de primer a tercer.

El Col·legi La Salle, que engloba des de preescolar fins a cicles formatius de grau superior, s'ha previst mesures concretes per a cada tipus d'ensenyament. La directora de La Salle La Seu, Anna Sansa, ha detallat que la llar d'infants Xics l'han organitzat en dos grups, de 5 alumnes cadascun, amb una mestra per a cada grup i apartant tots els objectes no necessaris per alliberar espais. Al segon cicle d'educació infantil, també s'ha habilitat dues mestres, s'ha adaptat les aules al nou context per garantir la seguretat i s'ha fet una entrada esglaonada.

Des de l'Escola Albert Vives, Sílvia Tomàs hi ha afegit que han obert amb "normalitat" i "amb pocs nens", perquè de moment només han rebut 4 peticions a educació infantil, per als quals s'ha posat a disposició tres mestres. Sí que, com en d'altres centres, s'ha previst reunions amb cita prèvia per a tots aquells alumnes que necessitin una atenció personalitzada per a aspectes concrets de les assignatures.

I per part de l'Escola Pau Claris, Ester Coma ha indicat que han reobert "amb moltes ganes de retrobar-nos, encara que no sigui amb les condicions que desitjaríem". En tot cas, han treballat per aconseguir que els infants que ja hi han tornat es trobin novament a gust al recinte educatiu. Aquest primer dia han rebut 7 alumnes i s'ha habilitat també un espai per a atenció personal.

Finalment, pel que fa a les escoles rurals, a la ZER Urgellet els centres que en formen part s'han coordinat aquests dies per mantenir al màxim possible la normalitat. Vanessa Mangas, mestra de l'escola de Castellciutat, ha detallat que han habilitat només la planta baixa, atès que de moment només acullen 4 alumnes, i de moment mantenen tancada la primera planta de l'edifici. S'ha precintat l'espai de terra i la font i s'ha senyalitzat els passadissos, tot habilitant una porta d'entrada i una de sortida, per evitar encreuaments. Els mestres s'aniran rellevant per garantir l'atenció als estudiants.

Tots els centres, com la resta de serveis públics, apliquen alhora les mesures elementals de prevenció del coronavirus, com són l'ús de la mascareta, la distància d'almenys 2 metres entre persones i el rentat freqüent de mans.

Mostrar formulari de contacte