Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els delictes i faltes baixen un 1,9 per cent al Pirineu

Els delictes i faltes baixen un 1,9 per cent al Pirineu

La regió policial pirinenca es confirma com la més segura de Catalunya, amb menys de 30 fets penals per cada mil habitants Durant el 2014 els Mossos d'Esquadra van desarticular dos grups criminals, relacionats amb el contraban

Mossos d'Esquadra - Balanç del 2014
Mossos d'Esquadra - Balanç del 2014
09/04/2015 10:57

Els delictes i les faltes comesos a la regió policial del Pirineu Occidental durant l'any 2014 van disminuir un 1,9%, en comparació al 2013. Destaca sobretot la reducció dels robatoris amb força a l'interior de domicilis i d'establiments comercials. La tasca policial va permetre desarticular durant l'any passat, entre les regions de Ponent i Pirineu, tres organitzacions i sis grups criminals. 

Durant el 2014, a les comarques pirinenques es va registrar 2.167 fets penals. Els delictes van disminuir un 7,93%, però en canvi les faltes penals van créixer un 3,53%.

Els delictes contra el patrimoni van caure un 4,13% en relació al 2013. Destaca la disminució en les tres principals tipologies de fets patrimonials. D'una banda, els furts van disminuir un 6,09%; els danys, un 3,03%; i els robatoris amb força, un 14,35%. Durant el 2014 no hi va haver cap robatori amb violència a l'interior d'establiment comercial; i pel que fa a  domicilis, només un.

Pel que fa als robatoris amb força, van disminuir un 47,14% els comesos a l'interior d'establiment i un 29,63%, a l'interior d'empresa. Per contra, van augmentar els robatoris amb força a l'interior de domicilis, amb un 23,40%.

La taxa de fets penals, a la meitat de la mitjana catalana

El Pirineu Occidental es va situar, amb 28,91 per cada mil habitants, com la regió policial amb la taxa de fets penals més baixa de Catalunya. La de Ponent ocupa el quart lloc, amb 48,92 fets per mil habitants. La mitjana de Catalunya va ser força més alta, de 65,34.

L'intendent Josep Lluís Rossell, cap de la Regió Policial de Ponent, ha destacat el descens del 19,3% dels fets coneguts en l'àmbit rural. Rossell ha relacionat la caiguda amb el Pla Operatiu Especial en l'àmbit rural i a una major prevenció per part dels propietaris de finques agrícoles.

Durant el 2014 els Mossos d'Esquadra van desarticular dues organitzacions criminals al Pirineu Occidental, ambdues dedicades al contraban de tabac, tot i que una també estava relacionada amb la prostitució. A Ponent, el cos va desmantellar una organització dedicada al tràfic il·lícit de vehicles, així com sis grups criminals centrades en el robatori de camions, robatoris amb força en domicilis i establiments, en furts i tràfic de drogues.

A la regió de Ponent es va constatar dos homicidis, un a Rosselló i l'altre a Santa Maria de Montmagastrell, un nucli agregat a Tàrrega.

Menys violència domèstica

A la Regió Policial del Pirineu Occidental els delictes de violència domèstica i maltractaments van disminuir un 23,94%, mentre els fets contra les persones van créixer un 4,78%. Destaca un increment del 6,80% en les lesions, mentre que les amenaces van caure un 21,68%. Així mateix, els delictes de violència física o psíquica en l'àmbit de la llar es van incrementar un 52,38% i els incompliments d'obligacions familiars, un 78,26%.

Mostrar formulari de contacte