Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els partits encaren el final de la campanya amb propostes sobre Castellciutat, gent gran i medi ambient i amb els actes de cloenda

Els partits encaren el final de la campanya amb propostes sobre Castellciutat, gent gran i medi ambient i amb els actes de cloenda

Compromís dóna suport a la creació d'un nou accés i més aparcament a Castellciutat. Junts destaca que "governar bé és una feina d'equip", de cara a l'acte final de la formació. ERC vol "apostar fermament" per polítiques específiques per a gent gran. La CUP defensa la "mitigació del canvi climàtic". El PP vol promoure el sector industrial i empresarial

25/05/2023 18:55

La campanya de les eleccions municipals a la Seu d'Urgell entra ja a les últimes vint-i-quatre hores. La jornada d'aquest dijous ha estat marcada per l'últim debat entre els alcaldables, que s'ha dut a terme a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell i s'ha pogut seguir en directe a través de RàdioSeu. L'enregistrament es pot recuperar a l'apartat 'Ràdio a la Carta' de www.radioseu.cat.

Compromís advoca per “obrir una nova etapa de relacions entre la Seu i Ciutat”, que inclogui “promoure les tradicions per ajudar a mantenir la personalitat del poble”, a més d’inversions per millorar-hi l’accés. En una trobada amb veïns del nucli, el candidat a l’alcaldia, Joan Barrera, ha proposat “10 actuacions pels propers 4 anys amb la voluntat de fer més accessible i més atractiu el poble de Ciutat”.

La primera d’aquestes actuacions és el nou accés al Cap del poble, previst per l’Ajuntament des de la carretera de l’antiga caserna, sobre el qual es compromet a encarregar-lo en els primers cent dies de mandat. Quant a l’aparcament, volen aprofitar aquestes obres per guanyar més places. Paral·lelament, Barrera veu necessària una “millora general de tots els carrers, fent especial cura en la neteja”, i “reformar el parc infantil amb un gran espai d’ombra”, tant per infants com per gent gran. CxSeu també planteja “mantenir obert tot l’any un centre cívic, com a espai de trobada”. Quant a la reconversió de la Ciutadella, Barrera creu que “ha de ser també un revulsiu pel poble” i que hi cal “una connexió directa des del Rastrillo”.

D’altra banda, mitjançant “fórmules de participació que s’acordin amb els veïns”, el cap de llista proposa “decidir cada any 100.000 euros en inversions i millores”, a banda de “donarem una nova utilització a l’avui abandonada pista esportiva”.

Junts durà a terme aquest dijous al vespre, a la Sala de Sant Domènec, el seu final de campanya. A les portes del principal acte que han programat per a aquests comicis, des de la formació han volgut subratllar la importància de l'equip de persones que presenten amb l'objectiu de governar la ciutat. En un comunicat, han destacat que la llista que encapçala l'actual vicealcalde, Jordi Fàbrega, compta amb "un grup de persones que estima la Seu i Castellciutat" i que volem "dedicar temps i coneixements a treballar en positiu per fer la ciutat que et mereixes, la que tots ens mereixem". 

En la mateixa línia, des de Junts han manifestat que volen "contribuir a resoldre les petites coses del dia a dia d’una ciutat activa i exigent", i alhora "fer realitat grans projectes que han de confirmar la Seu com una ciutat de referència", per aconseguir un municipi que sigui "exemple de convivència, igualtat, dinamisme i prosperitat".

La número 2 d'ERC i actual regidora de Gent Gran, Marian Lamolla, i el cap de llista i alcalde de la ciutat, Francesc Viaplana, han exposat la voluntat d’”apostar fermament per polítiques adreçades especialment a la gent gran”. Viaplana recorda que “tenim una població i un territori amb una alta esperança de vida”. Per això han prioritzat, amb la recent negociació dels pressupostos de l’Estat, l’obtenció de “3 milions d’euros per a la construcció de pisos de serveis per a gent gran, una construcció que s’iniciarà abans no finalitzi aquest any”, ha manifestat.

Aquest equipament anirà adreçat “a gent gran amb cert grau d’autonomia” i s’afegeix a l’actual hospital, que “augmentarà el número de places del sociosanitari i oferirà millor confort”, segons remarca Francesc Viaplana, que hi afegeix que tot plegat “contribuirà a la millora de l’envelliment de la població a l’Alt Urgell”.

De la seva part, Marian Lamolla ha assenyalat que, recentment s’han realitzat obres al Centre Cívic El Passeig, incloent la sala del Casal de la Gent gran, i que això permet “guanyar en qualitat de l’espai, que ha de ser actiu i dinàmic”. L’actual tinent d’alcalde d’Atenció a les Persones aposta per “polítiques de prevenció i cura” i anuncia un programa de prevenció d’abusos i maltractaments a la gent gran, a més del pla “Solitud no volguda” de suport a gent gran que viu sola.

La CUP ha defensat mesures per “mitigar el canvi climàtic”, que considera que passen per “avançar cap a la plena sobirania energètica i implementar una política climàtica que prepari la ciutat en els escenaris futurs”. En primer lloc, plantegen “elaborar una estratègia de transició energètica ambiciosa” que “inclogui l’autoproducció en habitatges i negocis, la creació d’una oficina per la transició energètica i fomentar les cooperatives locals de generació i consum”. I en segon lloc, “declarar l’energia com a bé col·lectiu” per “garantir-ne l’accés a tota la ciutadania i prohibir els talls a col·lectius vulnerables”.

El número 5 de la llista, Pau Lozano, també proposa elaborar “un inventari d’emissions i magatzems de CO2” per quantificar les emissions i “avançar cap a la descarbonització”, a més de fer una “avaluació climàtica de l’impacte de l’Aeroport Andorra-la Seu”. Finalment, reclamen “doblar els espais verds, amb espècies autòctones silvestres”, i “incrementar les superfícies no asfaltades” per no retenir calor.

El PP defensa, en el seu programa electoral, la "promoció del sector industrial i empresarial", pel que fa a l'apartat de comerç i indústria, amb l'objectiu de "generar més llocs de treball". Pel que fa a la mobilitat, el seu cap de llista, Mario García, proposa "crear un servei públic de transport per a la Seu i comarca", que estigui "al servei de tothom, i especialment per a la gent gran i discapacitats".

Vox no ha difós aquest dijous cap comunicat o convocatòria referent a la campanya electoral a la Seu d'Urgell.

 • Eleccions Municipals 2023 a la Seu d'Urgell
  Eleccions Municipals 2023 a la Seu d'Urgell
 • Reunió de Joan Barrera i d'altres candidats de Compromís amb veïns de Castellciutat
  Reunió de Joan Barrera i d'altres candidats de Compromís amb veïns de Castellciutat
 • Jordi Fàbrega, amb David Manzanera i Carme Espuga, a la porta de l'Arxiu Comarcal
  Jordi Fàbrega, amb David Manzanera i Carme Espuga, a la porta de l'Arxiu Comarcal
 • Marian Lamolla i Francesc Viaplana donen a conèixer les propostes per a gent gran
  Marian Lamolla i Francesc Viaplana donen a conèixer les propostes per a gent gran
 • Pau Lozano, al Parc Olímpic del Segre
  Pau Lozano, al Parc Olímpic del Segre

Mostrar formulari de contacte