Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Els partits completen la presentació de punts dels seus programes per a la Seu

Els partits completen la presentació de punts dels seus programes per a la Seu

Junts planteja aprofitar solars ja qualificats per crear nou habitatge públic. Compromís presenta 10 mesures urgents pels primers 100 dies. ERC defensa l'economia circular per aprofitar recursos locals. La CUP aposta per la Universitat del Pirineu. En Comú vol facilitar la participació. C's proposa millorar l'oferta cultural. Vox preveu ampliar el sòl industrial
Eleccions Municipals 2019
23/05/2019 19:45

Aquest dijous ha estat el penúltim dia de campanya de les eleccions municipals, marcat per la preparació dels actes de cloenda de molts dels partits i pel debat que RàdioSeu ha ofert al migdia des de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell.

Junts per la Seu defensa que compten amb tres vies per aconseguir nou habitatge de protecció oficial aquesta nova legislatura. El número 3 de Junts, l’enginyer Joan Gurrera, ha explicat que la primera és l’edificació en solars que ja estan qualificats per a aquesta finalitat i que són propietat de l’Ajuntament.

Com a segona possibilitat, Gurrera planteja la “compra puntual” d’alguns habitatges per tal d’ampliar el parc públic de pisos per a lloguer social. En tercer lloc, també esmenta l’alternativa d’establir un “ús temporal” d’habitatges de titularitat privada, tot establint mecanismes perquè pugui passar a ser “temporalment d’ús social” en funció de la demanda que hi hagi per part de la població. Això passaria per acordar amb els propietaris la rehabilitació d’aquests immobles a canvi de la seva cessió.

A més a més, JxSeu proposa “negociar amb les entitats financeres per l’obtenció de pisos no ocupats” i aposta per l’adquisició de nous habitatges per al parc públic a través del dret de tempteig i retracte, a més de disposar de pisos d’acollida per a casos d’emergència social. Encara en l’àmbit social, advoquen per ampliar el projecte d’horts socials per a col·lectius vulnerables, promoure la descentralització del Servei d’Acolliment Familiar en situacions d’urgència i garantir un àpat diari a infants i adolescents en època de vacances.

Compromís X La Seu ha presentat “10 mesures urgents per als primers 100 dies” de la nova legislatura, perquè consideren que hi ha “un greu deteriorament de l’espai públic i dels serveis bàsics i manca de llocs de treball”, que atribueixen al “desgovern”.

Les mesures que plantegen són: neteja general dels carrers i places de la Seu i Castellciutat; pintar els porxos dels carrers Major i Canonges; nova regulació de la zona blava per facilitar l’aparcament i potenciar el comerç al centre, amb “menys places i preus més reduïts”; creació de llocs de treball com a “prioritat absoluta”; constituir el Consell assessor per a la recuperació econòmica de la Seu; finestra única per agilitzar i facilitar els tràmits als que volen obrir un negoci i al conjunt dels urgellencs; revitalització de l’Hospital, amb recuperació de pressupost, personal, llits i especialitats i amb l’Hospital d’Andorra com a referència; eliminar la trama de societats i organismes municipals “que dificulten el control real dels diners i de la gestió”, i contactar amb els principals ajuntaments pirinencs, la Generalitat i el Govern d’Andorra per “rellançar la Marca Pirineu.

L’alcaldable de Compromís, Òscar Ordeig, creu que “no s’ha de perdre temps, vista la situació en que es troba la Seu”, i que “són mesures urgents ben pensades, realistes i absolutament indispensables per a posar la Seu en marxa”.

ERC defensa l’”economia circular” com un sistema per “aprofitar l’esforç conjunt de ciutadania, administració, empreses, comerços, i agents econòmics i socials perquè l’impacte econòmic reverteixi en la mateixa ciutat”.

L’alcaldable d’Esquerra, Francesc Viaplana, creu que per aconseguir-ho cal “prioritzar l’aprofitament dels recursos de la zona” i que l’Ajuntament mateix fomenti el consum de proximitat i la contractació d’empreses locals. El model es basa en l’aplicat a Güssing (Àustria) on, exposa Viaplana, “pocs anys després de l’aplicació, ha generat importants beneficis com un miler de llocs de treball, implantació de 50 noves empreses i, sobretot, l’aprofitament i cura de tots els recursos naturals de l’entorn”.  ERC creu que això es pot aplicar a la Seu a partir de les energies renovables: hidroelèctrica, solar, o biomassa, perquè “tenim la matèria primera a tocar de casa, amb uns boscos carregats de combustible”, i “un bon aprofitament permetria generar llocs de treball, feina estable i mantenir un entorn net i segur.”

La CUP aposta per una Universitat del Pirineu i un Centre Tecnològic de la Llet i el Formatge, perquè “el coneixement i la producció científica i tecnològica són un sector prioritari”. Ho veuen com “la palanca de canvi de model socioeconòmic”, que superi el que qualifiquen de “totxo i neu, insostenible i amb feines precàries”.

La CUP vol un centre adscrit a una universitat ja existent “amb cursos, graus i màsters en àmbits rurals i de muntanya”. Per això, celebren la implantació d’INEFC, tot i que hi veuen “oportunisme electoralista”, perquè creuen que s’hauria d’haver comptat amb la resta de forces polítiques i amb agents socials i educatius per anunciar-ho. D’altra banda, la CUP celebrarà el seu acte central aquest divendres, a les 8 del vespre a la Sala de Sant Domènec. Hi intervindran Xènia Antona, Bernat Lavaquiol i Virgínia Álvarez (números 1, 2 i 3 de la llista) i hi haurà actuacions d’artistes locals i un aperitiu.

La Seu en Comú preveu “facilitar la participació utilitzant tots els mitjans existents, per exemple, “el web municipal per formular propostes i rebre idees i reclamacions”. La número 4 dels comuns, Neus Albanell, ha indicat que també volen treballar amb les associacions, i es compromet a valorar-ne les propostes”. Segons els comuns, també es pot contemplar “utilitzar el potencial de RàdioSeu per conèixer les opinions”.

C’s vol “lluitar per millorar l’oferta cultural” i potenciar el Retaule i el teatre. A més creuen que cal “recuperar l’esperit” de la Festa Major. També plantegen millorar les fires i mercats, apropar-se als comerciants per fer mesures amb impacte real, fer un conveni amb la Universitat de Lleida perquè ampliï la seva oferta a la Seu i implantar el trilingüisme a les escoles.

Vox vol ampliar el sòl industrial perquè considera que "actualment les empreses no poden créixer i, per tant, sense possibilitat de crear riquesa, s'ha d'incentivar amb rebaixes fiscals als qui s'instal·lin a la Seu". També volen "eliminar tasques burocràtiques a l'hora de crear una empresa".